tr Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2006 jak wyciagnac bagnet z pochwy ktory przelezal 60 lat w ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 elektroliza a potem ciągnij:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 elektroliza?jak to sie robi bo kompletnie jestem zielony w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 Odnośnie elektrolizy to zapraszam do wyszukiwarki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 panowie POMOC,POMOC JESZCZE RAZ POMOCprosze o to przepis na elektrlizęNajlepiej zrobić elektrolizę... Są potrzebne następujące rzeczy: Prostownik, elektrolit, przedmiot oczyszczany, przedmiot niepotrzebny oraz jakies naczynie. Elektrolitem jest ciecz do której wkładamy oba przedmioty, od niej zależy jak będzie wyglądał nasz przedmiot po zakończeniu procesu. Tą cieczą może być NaOH (wodorotlenek sodu), ale ja preferuje raczej wodę z solą. Jest to, moim zdaniem, dobry i niedrogi specyfik. Przedmiotem niepotrzebnym może być np. kawałek żelaza. Naczynie powinno być plastikowe, przynajmniej ja tak uważam.Elektrolizę wykonujemy następująco: Do naczynia nalewamy elektrolit. W prostowniku, do elektrody - podłączamy przedmiot oczyszczany, a do + niepotrzebny. Z tym, że elektrodę - podłączamy do zdrowego metalu w przedmiocie oczyszczanym. Obydwa przedmioty wkładamy do naczynia z elektrolitem i włączamy prostownik. Przedmioty nie powinny mieć ze sobą styku! W żadnym wypadku nie wolno dotykać przedmiotów przy włączonym prostowniku.Elektrolizę robimy, dopuki nie zauważymy, że przedmiot jest już całkowicie czysty z rdzy. Potem wyłączamy prostownik i wyciągamy przedmiot.Bąbelki powinny lecieć z przedmiotu oczyszczanego. Jeżeli zauważysz że lecą tylko z elektrody -, to znaczy że nie podłączyłeś jej do zdrowego metalu i musisz ręcznie sie do niego doczyścić.Przedmiot po elektrolizie, będzie czysty z rdzy, ale także nabnierze ciemnej (takiej oksydowej) barwy. Jeśli chcesz uzyskać dawną barwę tego przedmiotu, bierzesz szczotę drucianą i się męczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 dziekie wielkie,za ten profesjonalny wyklad z elektrolizy stosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro76 Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Witam. Mam zamiar oczyścić fanty elektrolizą ale nie wiem jakie parametry ma mieć prostownik, proszę o podpowiedz jaki jest dory bo na rynku jest tego mnogo. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.