Inkwizycja Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 Kiedyś za małolata ( 15lat temu) w 8 klasie byłem na wycieczce w Książu. Pamiętam że obok parkingu z prawej strony była jakieś wzgórze a w nim komora techniczna. Jak na mój gust to chyba wodociągów (jakieś rury, zawory ,flansze) zresztą cała zalana wodą. Co mnie zainteresowało to pod nią był korytarz prowadzący pod ziemię. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to za obiekt i gdzie prowadzi tunel ot taka zagadka z szkolnych lat :)Pozdrawiam.
dect Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=320441 - pierwsza fota to wejście do tego tunelu/komory technicznej. To masz na myśli? Ale tam zero wody od lat...
Inkwizycja Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 Nie.Pamiętam że zatrzymaliśmy się na parkingu potem szło się drogą przez park (las) do zamku.Komora znajdowała się zaraz przy parkingu po prawej stronie patrząc w kierunku zamku.Mówiąc najprościej ktoś zrobił wielki pokój , obsypał ziemią i zrobił pod nim wejśie do podziemi. Najfajniejsze z tego wszystkiego było to że nad głową człowiek miał ze 20m^3 wody :). Ogólnie przypominało mi to zalaną komorę ciepłowniczą (w pracy często mam takie przypadki) tylko ponad poziomem gruntu.
ridiger Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 Masz rację.Na starych mapach są to ujęcia (przepompownie) wody.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.