Skocz do zawartości

Ruda - okolice Chełma - pytanie

Gość Jadzia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,
w najbliższych dniach wybieram sie w okolice Chełma do Rudy (Ruda, Rude-Huta, rzeka Uherka), właściwie jadę odpocząć od rodziny, ale biorę piszczałkę i dlatego mam prośbę: czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć czego mogę sie spodziewać po oklicznych lasach i bagnach, wiem, ze moja znajoma znalazła tam jakieś stare monety, ale mnie interesują głównie militaria zarówno z piewszej jak i drugiej wojny światowej - czy można tam znaleźć coś z militariów. jeśli ktos tam szuka to pochwalcie sie swoimi trafieniami, żebym miał jakiekolwik wyobrażenie o tamtych terenach. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Jadzia
Napisano
niedaleko forsowano Bug ...i mozę tam być troche do kopania ...Niemcy po odwrocie organizowali obrone na wzgórzach" ktore ciagna sie aż do samego Chełma. nie jest to masyw górski ale obrone umozliwiają (jedna z takich górek znajduje sie ok 4 km od miejscowości Białopole (na trasie Chełm-Hrubieszów)..kupa możdzieżówek" ruskich rolnicy do tej pory je wyorywują z gleby...ale niedawno odkopali całego żołnierza niemieckiego ...teren do kopania rozległy ... parę miesiecy temu widzialem mapę niemiecką (na allegro) z rozmieszczeniem stanowisk artylerii i czegoś tam jescze w okolicy Chełma( czy była autentyczna trudno teraz powiedzieć). Ruscy w ciagu jednego dnia zdobyli Chełm,nastepnego Lublin i tak dalej (szli jak Burza :) )
Ruda Huta ... to teren na łowienie ryb jak z bajki :)
Napisano
ponieważ mieszkam w Chełmie a na dalsze wyjazdy troszeczkę nie mam czasu to podzieliłem okolice na sektory i dość rzetelnie je penetruję

1. Za Starosielem w kierunku południowym były walki 1920 roku i później w 1944
(ślady okopów o raz informacje pisane)
m.in. tam sowieci zastrzelili polskiego oficera który posiadał plany manewru oskrzydlającego znad wieprza
oprócz tego w okoliczch chełma w kierunku na zamość w lesie który istnieje tam co najmniej od 1830 roku znalazłem ślady walki I wojna - rok 1915 (nie wymienionej w żadnym dostępnym mi opracowaniu - łuski, guziki austo węgierskie bardzo zniszczone fragmenty uzbrojenia (w tym fragment niezidentyfikowanego karabinu centralna część)
oraz co ciekawe w tym samym miejscu metalowy grot strzały
tak to już historia się tutaj przeplata

pozdrawiam
Napisano
witam,
wielkie dzięki za info. Mam nadzieję,że coś ciekawego sie trafi.
Jak co znajde to dam znać.
Pozdrawiam Jadzia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie