Skocz do zawartości

Czy wie ktoś o bitwie koło Kazunia Nowego?

Maniek7_2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oraz w okolicy Nowego Polesia na pograniczu Kampinoskiego Parku Narodowego, w okolicach Cybulic Małych, też na pograniczu KPN, oraz nad Wisłą w okolicy Śladowa. Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie.
Napisano
W okolicach Śladowa broniła sie jakaś grupa zołnierzy i po poddaniu się zostali rozstrzelani (utopieni w Wiśle-taką wersję tez gdzieś znlazłem) wraz z grupą ludności cywilnej, nie pamiętam, ok 300 osób. Nic więcej mi się nie udało znaleźć, na razie sobie odpuściłem.
Z ewent. kopaniem w Parku Narodowym to bym MOCNO uważał!
pzdr
Napisano
Ha ... Lekko zszokowany przeczytalem we wskazanej w wikipedii stronie (http://pl.wikipedia.org/wiki/8_Dywizja_Piechoty) cytat : Natomiast w pozostałych oddziałach dywizji wybuchła panika, którą zapoczątkowała bratobójcza walka między kawalerią dywizyjną a kompanią sztabową. Niedługo później zaczęły wzajemny ostrzał pododdziały 13 pp i 32 pp ppłk. Stefana Zająca."

Czy wiecej bylo takich przypadkow w 1939 roku ? I co w ogole to obrazuje - stres pola walki, chaos, antagonizmy miedzy formacjami, niekompetencje dowodcow ? Praktycznie NIC nie mowi sie o takich wydarzeniach z wrzesnia '39. Przypadek czy po prostu niechec do ujawniania niechlubnych incydentow - gdy zamiast z faszystowska soldateska Polacy strzelali do siebie ? No po prostu dziwne to jakies.

pozdrawiam

kapsel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie