Skocz do zawartości

Plan obrony.

ozzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, znajomy w swoim archiwum posiada oryginalną mapę topograficzną 1:25000 z naniesionymi niemieckimi pozycjami obrony pewnego miasteczka w Wielkopolsce w styczniu 1945. Czy ktoś potrafi rozszyfrować oznaczenia naniesione na mapie?, n.p. krzyżyk w kółku to na pewno wysadzone mosty.

Napisano
Garnizon niemiecki bronił się trzy dni, po zach. stronie rzeki i jeziora linie okopów zachowane do dziś. Mnie najbardziej interesują oznaczenia na mapie, czy to jakieś standardowe symbole sztabowe, n.p.łuk z kreseczką to stanowisko MG lub możdzierza?
  • 4 months later...
Napisano
no więc namalowalem wszystko na tej mapie ale mi nie wchodzi jako WMF a nie umie przeplikowac

Więc w skrócie opisze - przed wsia i węzłem kolejowym , nad rzeczka dowódca batalionu lub pułku w niepełnym składzie ustawił pierwsza linie obrony w sile kompani , jeden pluton (ok 30 do 40 ludzi)jest za torami po lewej stronie torów ale tam nie spodziewają sie natarcia ze wzgledu na oznaczone bagna z drugiej strony rzeczki ,trzy pozostałe plutony zajęły bardzo szeroka linie obrony ze wzgledu na niewiadomy kirunek natarcia - dowódca broniacych przewiduje główne natarcie w łuku rzeki - (w dole mapy )dlatego też za wsia za zabudowaniami ustawił dwie ruchome flanki prwdp. wydzielone grupy ogniowe ( moze z pancerfaustami)
Na drodze we wsi i przy troach kolejowych ustawione są możdzierze wsparcia kompanijnego( pionowa kreska z jednym ramieniem)
Ponieważ dowódca sopdziewa się także kierunku ataku wzdłuż torów w drugiej lini jeden z plutonów ma za zadanie przegrupowac się (oznaczone linia przerywaną )w wypadku ataku na tory
Druga linia obrony -dwie kompanie w ciasnej "obronie z wyrażnie obsadzona flanką, kompania wsparcia lekko z tyłu z przodu artyleria batalionowa Byc moze samobierzna ale wyraznie narzucająca atakujacemu kierunek ataku , (dwie literki T) z tyłu możdzierze wsparcia batalionu (oznaczone 3)Kolorem czerwonym oznaczone zapory drogowe- nie wiadomo jakie -rowy miny czy barykady

Nie chce mi sie więcej pisac-starałem sie to przekazać językiem w miare przystępnym

Na tym szczeblu dowodzenia nie oznacza sie pojedynczych stanowisk ogniowych (np km) - to robia poszczególni dowódcy druzyn ,plutonów, kompani na swoich mapkach
Napisano
i jeszcze sprawa mostów kolejowych (w kółkach)-nie jest ważne czy one istnieja czy są wysadzone -atakujacy na pewno nie będzie próbował zaciesniać natarcia na mostach bo przypłaciłby to dużymi stratami
Napisano
Parowóz, dzięki za profesjonalne podejście do tematu. Ciekawostką są wpisane delikatnie ołówkiem nazwiska dowódców poszczególnych odcinków obrony. W rzeczywistości sytuacja wyglądała tak, że Niemcy i Rosjanie przez trzy dni ostrzeliwali się z moździerzy po czym Niemcy wycofali się na z góry upatrzone pozycje".
Napisano
wycofali sie bo nie wiadomo jaka była sytuacja na szerszym froncie

Ale nawet tak solidnie ustawiona obrona nic by nie dała gdyby ruski zaczął natarcie w swoim stylu
nacierałby na tym odcinku w sile co najmiej dywizji
- przygotwanie artyleryjskie -ostrzał 1 do 2 godzin
- natarcie piechoty -kompanie karne zaraz po przygotowaniu lub jeszcze w trakcie (wybitny" pomysł Czujkowa ktory celowo skracał czas przygotowania artyleryj. nawet do pół godziny i pierwsze kompanie atakowały jeszcze w trakcie przygotowania na nie spodziewających sie niemców bo regulaminowo powinno trwać 2 godziny )
- następnie szybka przeprawa wojsk gwardi - czyli walec pancerny w otoczeniu piechoty , działa samobierzne ,czołgi itp i po wszystkim

Wracając do mapy to na niej są oznaczenia typowe dla dowództwa pułku lub batalionu -głębokośc obrony 1,5 do 3 kilometrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie