ozzy Napisano 26 Maj 2006 Autor Napisano 26 Maj 2006 Witam, znajomy w swoim archiwum posiada oryginalną mapę topograficzną 1:25000 z naniesionymi niemieckimi pozycjami obrony pewnego miasteczka w Wielkopolsce w styczniu 1945. Czy ktoś potrafi rozszyfrować oznaczenia naniesione na mapie?, n.p. krzyżyk w kółku to na pewno wysadzone mosty.
necroskop Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 Czołem.Te czerwone poprzeczne kreski na drogach to zapewne zapory p/panc lub jakieś blokady.PozdrawiamMarek
Parowóz Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 macie tam przepięknie ustawioną obrone węzła kolejowego w sile batalionu
ozzy Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 Garnizon niemiecki bronił się trzy dni, po zach. stronie rzeki i jeziora linie okopów zachowane do dziś. Mnie najbardziej interesują oznaczenia na mapie, czy to jakieś standardowe symbole sztabowe, n.p.łuk z kreseczką to stanowisko MG lub możdzierza?
kopijnik2 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 macie tam przepięknie ustawioną obrone węzła kolejowego w sile batalionuparowóz napisz coś więcej...
Parowóz Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 no więc namalowalem wszystko na tej mapie ale mi nie wchodzi jako WMF a nie umie przeplikowacWięc w skrócie opisze - przed wsia i węzłem kolejowym , nad rzeczka dowódca batalionu lub pułku w niepełnym składzie ustawił pierwsza linie obrony w sile kompani , jeden pluton (ok 30 do 40 ludzi)jest za torami po lewej stronie torów ale tam nie spodziewają sie natarcia ze wzgledu na oznaczone bagna z drugiej strony rzeczki ,trzy pozostałe plutony zajęły bardzo szeroka linie obrony ze wzgledu na niewiadomy kirunek natarcia - dowódca broniacych przewiduje główne natarcie w łuku rzeki - (w dole mapy )dlatego też za wsia za zabudowaniami ustawił dwie ruchome flanki prwdp. wydzielone grupy ogniowe ( moze z pancerfaustami)Na drodze we wsi i przy troach kolejowych ustawione są możdzierze wsparcia kompanijnego( pionowa kreska z jednym ramieniem)Ponieważ dowódca sopdziewa się także kierunku ataku wzdłuż torów w drugiej lini jeden z plutonów ma za zadanie przegrupowac się (oznaczone linia przerywaną )w wypadku ataku na tory Druga linia obrony -dwie kompanie w ciasnej "obronie z wyrażnie obsadzona flanką, kompania wsparcia lekko z tyłu z przodu artyleria batalionowa Byc moze samobierzna ale wyraznie narzucająca atakujacemu kierunek ataku , (dwie literki T) z tyłu możdzierze wsparcia batalionu (oznaczone 3)Kolorem czerwonym oznaczone zapory drogowe- nie wiadomo jakie -rowy miny czy barykadyNie chce mi sie więcej pisac-starałem sie to przekazać językiem w miare przystępnym Na tym szczeblu dowodzenia nie oznacza sie pojedynczych stanowisk ogniowych (np km) - to robia poszczególni dowódcy druzyn ,plutonów, kompani na swoich mapkach
Parowóz Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 i jeszcze sprawa mostów kolejowych (w kółkach)-nie jest ważne czy one istnieja czy są wysadzone -atakujacy na pewno nie będzie próbował zaciesniać natarcia na mostach bo przypłaciłby to dużymi stratami
ozzy Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Parowóz, dzięki za profesjonalne podejście do tematu. Ciekawostką są wpisane delikatnie ołówkiem nazwiska dowódców poszczególnych odcinków obrony. W rzeczywistości sytuacja wyglądała tak, że Niemcy i Rosjanie przez trzy dni ostrzeliwali się z moździerzy po czym Niemcy wycofali się na z góry upatrzone pozycje".
Parowóz Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 wycofali sie bo nie wiadomo jaka była sytuacja na szerszym froncie Ale nawet tak solidnie ustawiona obrona nic by nie dała gdyby ruski zaczął natarcie w swoim stylu nacierałby na tym odcinku w sile co najmiej dywizji - przygotwanie artyleryjskie -ostrzał 1 do 2 godzin - natarcie piechoty -kompanie karne zaraz po przygotowaniu lub jeszcze w trakcie (wybitny" pomysł Czujkowa ktory celowo skracał czas przygotowania artyleryj. nawet do pół godziny i pierwsze kompanie atakowały jeszcze w trakcie przygotowania na nie spodziewających sie niemców bo regulaminowo powinno trwać 2 godziny )- następnie szybka przeprawa wojsk gwardi - czyli walec pancerny w otoczeniu piechoty , działa samobierzne ,czołgi itp i po wszystkimWracając do mapy to na niej są oznaczenia typowe dla dowództwa pułku lub batalionu -głębokośc obrony 1,5 do 3 kilometrów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.