Gość Napisano 3 Maj 2002 Share Napisano 3 Maj 2002 Chcialbym zidentyfikoac znaleziony pistolet. Wygrawerowane jest na nim SS i kal. 7.65mm w magazynku miesci sie 5 naboi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maj 2002 Share Napisano 3 Maj 2002 To może być Sig-Sauer(SS), ale podałeś za mało danych, więc trudno mi jest coś więcej powiedziedzieć. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maj 2002 Share Napisano 3 Maj 2002 Jeśli jest to wygrawerowane po lewej sttonie rękojeści to na pewno jest to pistlet o którym mowa, i mieści się w magazynku 6 nb. Koło spustu powinien się znajdować dżwignia do napinania kurka który znajduje się we wnętrzu pistoletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Maj 2002 Share Napisano 3 Maj 2002 Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maj 2002 Share Napisano 6 Maj 2002 Biorąc pod uwagę szczegółowość opisu to wykazaliście się niezłą porcją telepatii. :-)Tyle, że nie jest to Sig-Sauer, bo ta firma przed wojną nie istniała, nie wynika nawet o jaki model chodzi, równie dobrze może to być np. Behoerden Modell, czy też Modell 1913 (które nie miały dźwigni napinającej, były też znaczmie mniej popularne od Modellu 38H). No a firma nazywała się J.P. Sauer & Sohn i mieściła się w Suhl, niestety nie wiem czy SS pochodzi od Sauer & Sohn czy Sauer Suhl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maj 2002 Share Napisano 6 Maj 2002 Grzesiu, teoja bystrość jest godna podziwu. Po pierwsze gdzie Eryk napisał z kiedy pochodzi pistolet. Po drugie firma istnieje od 1853 r. a działalnoś w zbrojeniówce zaczęła od 1860 r. (http://www.dc.slupsk.pl/Guns/pis/Sig-Sauer/sigsauerhist.html). Po trzecie fanie że napisałeś za Michałem że jest mało szczegółów do rozpoznania modelu. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w rozwiązywaniu zagadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maj 2002 Share Napisano 6 Maj 2002 Jak może nie zauważyłeś mądralo napisałem o powojennej firmie vel koncernie Sig-Sauer, logo podwójnych S (na okładce chwytu)należało do firmy Sauer & Sohn, a to że Sig istniał sobie w Szwajcarii od któregoś tam roku niewiele tu wnosi. Pistolet, jak wynika z opisu, został znaleziony, co zdaje się sugerować jego wiek, także brak zacytowania innych oznaczeń może świadczyć, że to mocno skorodowany destrukt (lub poźnowojenna produkcja), ale to tylko moje domniemania.Inna sprawa, że prosty rachunek prawdopodobieństwa wskazywałby na Sauera 38H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maj 2002 Share Napisano 6 Maj 2002 Z kolei z Twojej wypowiedzi wynika, że każdy pistolet Sauer ma po lewej stronie chwytu dźwignię napinającą kurek, co jak nadmieniłem nie musi być prawdą, np. w pistolecie Sauer Behoerden Modell używanym w latach międzywojennych, fakt że w niewielkiej liczbie, m.in. przez policję niemiecką.I po co od razu ta zgryźliwość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.