Szczur Napisano 4 Sierpień 2003 Autor Napisano 4 Sierpień 2003 el0Rutus First Plus (cyklop 2)Prosze o pomoc Poszłem wypróbować, do lasku niedaleko, ustawienia: głośność - max czułość - max dyskryminacja - min - wyłączona grunt - tu nie wiem jak ustawiać dałem po środku - 6, prosze o pomoc tryb dynamiczny pin-point - bez dyskryminacji próg - tesz nie wjem jak dobrze dać, prosze o pomoc tam w lasku są krzaki różne małe drzewka patyki (drzewka z 10 cm wysokości - takie patyki ;p) i jak pszy tych ustawieniach wykrywacza co powyżej, otarłem o nie to wykrywacz piszczy, albo jak sie wstrząsnie wykrywacz troche to tez piszczy, może mam zle ustawienia? nie znalazłem nic powyżej 20 cm (ale to chyba tylko dla tego że tam nic nie ma ;) ) jedna łuska ślepak do krótkiego pistoletu, czyszcze ją dopiero, i mała zapinka - 2 cm dłg, i 0,5 cm szer, taka blaszka mosiężna. nie mam jeszcze takich słuchawek do takiego wejścia, wiec chodzilem bez. to odzieranie o te gałązki mnie troche zaniepokoiło bo cionge piszczał, na czystym terenie sp0x jest. ------Proszę o pomoc z dostrojeniem wykrywacza, i o różne porady ;)pzdrwSzczur
karas1979 Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Sproboj zmniejszyc czulosc. Co prawda rutusa nie mialem, ale z tego co slyszalem, rzadko kto ustawia czulosc na maxa.
Szczur Napisano 4 Sierpień 2003 Autor Napisano 4 Sierpień 2003 Nom, jak się zmniejszy, to nie piska ;p, tylko sie traci na głębokości ;( czy dużo?thxz niecierpliwością czekam na odpowiedzi ;)pzdrw
kokabaz Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Nie mam takiego wykrywacza. Ustaw jednak czułość na 3/4, a dopiero później zobacz ile jeszcze możesz jej dodać. Z pewnością nie będzie to jednak max.
Szczur Napisano 5 Sierpień 2003 Autor Napisano 5 Sierpień 2003 el0thx za odp.Zmniejszyłem troche czułość i poskutkowało, znalazłem łuskę w tym lasku, chyba od mosina strasznie zniszczona, i dużo różnych odłamków. Wczoraj miałem też z tego lasku ślepaka bez bić ;(umieszcze je potem w dziale identyfikacja.pzdrw ;)
Gość Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 sprawdz jeszcze czy kabel jest dobrze nawinięty na rurke bo w przypadku kiedy kabel jest luźny cewka meże go wykrywac daj znac jakie będą efekty pozdrawiam ivo
Gość Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 Tak , to nic nowego . Tak było w CYKLOPIE i tak jest w RUTUSIE. Dałem się nabrać na kryptoreklame producenta i zamówiłemam RUTUSA. Długo czekałem tylko po to żeby się przekonać że to wielka lipa.Żeby to jakkolwiek działało czułość musi być na max, głośność też na max.Po co dyskryminacja jak i tak mało co wykrywa!Trzeba dżwigać taką elektrownię - 12 paluszków że podziewałem sie wielkiej rewelacji, teraz rewelacją dla mnie jest to że dałem ogłoszenie i z niewielką stratą go sprzedałem.Zrób to samo niech kto inny się męczy.
Gość Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 Witam,wiele jest zapytań na forum dotyczących RUTUSA. Studiuję i czsowo mieszkam w Gdańsku, nie mam nałogów ale mam dużo czasu, lubnie szukać. Coś wiem i podzielę sie doświadczeniem.Start System I RUTUS to to samo. Rutus / StrtSystem - zapewniają że światowa jakość i oświadczenie, najlepszy wykrywacz świata, sami szukają od lat i wiedzą jak powinien wyglądać i działać porządny wykrywacz. Tylko oni umieją robić dobre wykrywacze!???. Tyle że trzeba czekać.Uległem pokusie( i niskiej cenie), wybrałem i czekałem na Rutusa. Długo czekałem, parę razy przekładno umówiony termin realizacji zamówienia. No i przyszlo mi odebrać RUTUSA. Pierwsze wrażenie : czemu jest taki ciężki, po co tyle paluszków (12), no i jest wielki.Przy pierwszym wyjściu w teren okazało się że nici z poszukiwań, było wietrznie, a głośnik za cichy i go nie słychać! Zrobiłem próbę na słuchawki, a tu nic lepiej. Po co ma 12 paluszków jak nie słychac głośnika !?!, Pojechałem jednak na Wyspę Sobieszewską i chodziłem z tym klamotem. Rzeczywiście rewelacja ??? ma regulację siły głosu - jest ustawiona na max a i tak słabo słychać, ma regulację zasięgu - a musi byc ustawiona na max żeby cokolwiek wykrywał, ma dyskryminację, nie wiem po co - i bez niej mało co wykrywa. Wyprawa była raczej nieudana, byłem zniesmaczony. Dobiło mnie jednak, gdy chciałem zapakować się do Punto kolegi. Okazało sie że wykrywacz nie wchodzi do bagażnika !!!, i to mimo złożenia teleskopowego wysiegnika !. Jak nie dał się złożyć to próbowałem go rozmontować, i znowu kłopot!, kabel sondy jest na tyle krótki że nie można rozłożyc wysiegnika bez rozłączenia wtyku, a gwint nie puszcza i sie zakleszca. Po kiego stosuja wtyk na kablu jak dają tylko jeden rodzaj sondy, i jeszcze sami pisza że nie mozna podmieniaćbo elektronioka jest strojone indywidualnie do sondy ?Już go oddałem za te same pieniądze co kupilem.
Gość Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Im więcej bateri, tym większe napięcie, tym moc większa i zasięg lepszy.Pozdrawiam
Gość Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Do SZYMPAKA. stary to ja nie wiem po co ci wogole wykrywacz. Sadzac po twojej wypoqwiedzi nie bylbys zadowolony nawet z whitesa lub minelaba. Za cene 500 zl nie kupisz na rynku nic lepszego a Rutus jest na prawde dobry. Wiem bo mam go juz 2 miesiace i zwrocil mi sie 2 razy. Co prawda jest to bardzo dobry sprzet na monetki , na militaria nie wiem bo nie chodzilem jeszcze ale jego osiagi sa porownywalne do innych zachodnich wykrywaczy.Osobiscie chodze ze sluchawkami ( zwykle za 12 zeta) i jak mi zapiszczy to slychac mocny dzwiek, fakt glosniczek jest za slaby, 12 baterii duracel ( chodze na nich ok 50 godzin i ciagle mam 4 pikniecia) takze Rutus spelnia moje oczekiwania, a tobie proponuje Minelaba za 5000 moze wtedy bedziesz zadowolony. Naraa
wilhelm6 Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Witam!Mam rutusa od miesiąca i generalnie zgadzam się z Metysem, że to niezła wykrywka na monety i inne drobiazgi. Jednak niektóre osiągi podawane przez producenta (hełm - 90 cm) są nieco przesadzone. Podczas prób w powietrzu, starą stalową miskę (nieco większą od hełmu)łapał z 65 cm (mocny sygnał, około 70 cm sygnał słaby, przy którym zastanawiałbym się czy kopać). Za te pieniądze jest to jednak w miarę dobra wykrywka (jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma), choć gdybym dysponował większą kasą wybrałbym raczej coś innego.
Gość Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Generalnie jeśli chodzi o ocenę, zgodnie z zasadami statystyki odrzucamy krańcowe przypadki a resztę uśredniamy.Pragnę zwrócić uwagę, że miska czy garnek to jednak nie to samo co hełm :) Wykonany jest z innego materiału i reaakcje nań są zdecydowanie wyraźniejsze. PozdrawiamMrand
wilhelm6 Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Witam!Niestety nie udało mi się jeszcze wykopać hełmu (nawet z 5 cm) i do testu RUTUSA musiałem posłużyć się starą stalową miską bez emali, choć zgadzam się że to nie to. Chodziło tylko o choćby pobieżną weryfikację zasięgów podanych przez producenta.Inne zasięgi w zasadzie zgadzają się z tym co podaje producentpozdrawiam wilhelm6
Gość Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 witam panowie mam cyklopa 2 i szukam nim już dwa lata i przez ten czas nie miałem większych kłopotów ze sprzętem początkowo mialem tylko problem z ustawieniami czasu i progu ale po kilku wypadach w teren opanowałem całą elektronikę i jestem zadowolony nie rozumiem tego calego zamieszania czy ktoś z was miał w rękach idealny wykrywacz i do tego za takie pieniądze myśle ze nie pozdrawiam ivo
Szczur Napisano 26 Sierpień 2003 Autor Napisano 26 Sierpień 2003 el0Dzięki za odpowiedzi, Rutus First Plus, to to samo co Cyklop II, bo jeden kolo sam teraz robi i zmienił nazwę.Nie jestem taki bogaty zeby miec jakis drogi wykrywacz ;/.
stedke Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Panowie blagam pomozcie!spieprzyla mi sie moja pikawa a nie mam teraz kasy aby kupic cos lepszego(mam ok750zl).kilka osob zachwala sobie wlasnie rutusa wiec postanowilem popytac doglebniej na forum.ale tutaj sa rozne opinie.wiec gdybscie sie mogli wypowiedziec po uplywie 2 lat co do rutusow to bardzo prosze.ewentualnie prosze o polecenie innego sprzetu.sorry za zasmiecanie forum,ale postaralem sie i w miare odszukalem watek dotyczacy rotusa;)pozdrawiamps. oczywiscie kopie militaria
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.