Skocz do zawartości

Stalag VIII-B

POLI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Niedawno wśród rodzinnych pamiątek odnalazłem niemieckie dokumenty dotyczące pobytu mojego nieżyjącego już dziadka w niemieckich obozach jenieckich. Nie jestem w stanie prześledzić całej drogi dziadka do obozu a także jego wojskowej służby więc podam trochę danych, może ktoś będzie mógł pomóc. Dziadek urodził się w 1907 roku. Mieszkał w małej wiosce pod Rzeszowem. Do niewoli niemieckiej dostał się 17 września 1939r. i umieszczony został w Stalagu VIII-B w Lamsdorf. Nastepnie przeniesiony został do Stalagu VI-J w Dorsten a 25 września 1944 z uwagi na zaawansowaną grużlicę do szpitala obozowego Stalagu VI-C Bathorn w Lingen/Thuine.W 1946 r. po powrocie do Polski dziadek niesety zmarł zabierając ze sobą całą ta historię. Może ktoś z szanownych forumowiczów orientuje gdzie wzięto do niewoli lub z jakich jednostek byli żołnierze polscy którzy trafaiali do tych Stalagów ? Po pobycie dziadka w tych obozach pozostały takie dokumenty jak: Personalbeschreibung, Gesundheitsblatt, Krankenblatt, wszystkie czytelne i z pieczeciami m.in. Dr.med.Vollmer Korschenbroich czy Der Chefarzt-Stabsarzt.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie