Skocz do zawartości

Busola

Gość Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie do Was z nietypowa prosbą. Czasy harcerstwa dawno mam już za soba a chce skorzystac z busoli - marsz na azymut. Czy ktos mógłby przystepnoie poinstruować mnie (przypomnieć) jak to się robi ? Dodam że będę korzystał z mapy topograficznej. Pozdrawiam

busola jak to busola, prosta rzecz. Ważne żebyś miał taką z \łamanym\" lusterkiem, to ułatwia celowanie na azymut (polecam Rectę 50 np.) Czy używasz mapy topo. czy jakiejkolwiek innej to mapa tym się rózni od obrazka, ze ma zdefiniowaną północ. Tak więc sprawa jest prosta- określasz kąt z punktu wyjścia na cel względempółnocy (czyli azymut) ustawiasz to na busoli, celujesz i naprzód. Powodzenia.

Busola jak to busola rzecz prosta. Najważniejsze, żebyś miał model z \łamanym\" lusterkiem - znacznie podnosi dokładność celowania (polecam szwajcarską Rectę np. model 50).Ważny jest też opis \ kółka\" - najlepiej z dokładnością do 2 stopni, zapomnij o charcerskich 0. 45. 90...) To że używasz map topo nie ma nic do rzeczy , mapa tym się różni od obrazka, że ma zdefiniowaną północ. Tak więc określasz kąt z punktu wyjścia na cel względem północy (czyli azymut), ustawiasz to na busoli, celujesz na jakiś punkt na azymucie, zapamiętujesz go i do przodu. Długość celowej, czyli przejścia na jednym celowaniu zależy od terenu (krzaki, górki, inne dziury), może to być tak 500 m jak i 10. Generalnie im dłuższa celowa i mniej celowań w ciągu, tym dojście dokładniejsze.
powodzenia.

Pablo tak myślałem. Co do busoli mam wojskową. A czy jest mozliwe żeby mapa nie miała określonej pólnocy ? Jeszcze sie jej nie przyglądałem dokładnie. Pozdrawiam i bardzo dziekuję za już.

Północ na kożdej mapie jeśli nie ma na niej dodzielnej strzałki, znajduje się na górze mapy i większość opisów na mapie jest do niej prostopadła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie