Skocz do zawartości

CZY KTOŚ NIE WIE CZY...

Maniek7_2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
... w okolicy Grodziska Mazowieckiego , są jakieś dobre miejscówy, i czy toczyły się jakieś działania wojenne,(książki już przewertowałem i nic ciekawego nie znalazłem) jeżeli posiada ktoś mapki tego terenu(najlepiej niemieckie sztabówki) to proszę o przesłanie mi ich będe bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Napisano
Budy-Zosiny 29 IX 1944 r. zgrupowanie partyzantów AK ( tzw. grupa Kampinos")w sile około 1500 żołnierzy pod dowództwem mjr. Alfonsa Kotowskiego zostało tu okrążone i rozbite oprzez silne oddziały piechoty i czołgów niemieckich, oraz później nadjechał niemiecki pociąg pancerny z Żyrardowa.
Napisano
spoko, a masz może mapki tej potyczki, może wybiorę się tam z wykrywką? a nie wiesz gdzie w mojej okolicy można znaleźć coś konkretnego, wiesz o co mi chodzi, jakiś karabin, pistolet, hełmik, albo chociaż taśma z nabojami.

I jeszcze jedno nie wiesz gdzie mogą się znajdować dobre miejscówy i czy toczyły się tam jakieś potyczki, we wsi Żywy 20 km od Giżycka na mazurach i czy posidasz mapki tych potyczek?
Napisano
Koledzy! Chyba trzeba pomóc koledze , może zaznaczmy miejsca z ciekawymi fantami np. papierkami po krówkach poco ma chodzić i się męczyć - 1 papierek - hełm , 2 - karabin.

Pozdrawiam

ps. Sorry za sarkazm ale ręce mi opadają - kolejny post o tym samym. A recepta jest prosta - jak szukasz to znajdziesz.
Napisano
Witam!
Michałł wyluzuj trochę trzeba sobie pomagać, może Maniek7_2006
rzeczywiście nie trafił na nic ciekawego w swojej okolicy dlatego trzeba wesprzec go w potrzebie.
Napisano
Ostatni dzień operacji Sternschnuppe". Do akcji Niemcy włączyli pociąg pancerny, oddziały kozackie, jednostki zmotoryzowane i pancerne. Bitwa Grupy Kampinos" pod wsią Budy-Zosiny w rejonie Jaktorowa. Ginie dowódca Grupy mjr. Okoń". Tylko części oddziałów kawalerii AK [około 80 koni] dowodzonych przez por. Dolinę" udaje się wyrwać i po kilku dniach dotrzeć w rejon działania 25. pp AK Podokręgu Piotrków.
Napisano
ty kolego masz linka do tablicy informacyjnej w miejscowości Budy-Zosiny (znajdującej się przy cmentarzu żołni9erzy poległych w tej potyczce). Pokazany jest tam plan ataku polskich jednostek.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Ak_grupa_kampinos_cm01.jpg
Napisano
Co do mapy okolicy-http://mapy.mk.cvut.cz/index_e.html
tu masz świetną dokładną mapę okoloic puszczy kampinowskiej Budy-Zosiny też tam sie powinny znaleźć
Napisano
a co do znalezienia czegoś to znalazłem kilka nędznych łusek, i kilka naboji od pepeszki, w tych rejonach co znalazłem te w/w przedmioty przeleciałem teren 50x50 m i nic nie znalazłem, więc widzisz mieszkam w ch.....j
okolicy ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie