Skocz do zawartości

stowarzyszenie potrzebna pomoc

Barnaba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
prosze potraktowac moj post powaznie. chce wraz z kolegami zalozyc stowarzyszenie sympatykow historii naszego miasta. oczywiscie nazwa moze byc inna. prosze o pomoc osob ktore sa juz autorami podobnych inicjatyw. intereseja mnie wskazowki co i gdzie trzeba zalatwic i przedewszytkim czego moge sie spodziewac po naszych urzednikach (np czy toleruja niemieckojezyczne nazwy miast w tytule stowarzyszenia?). bede wdzieczny za kazda pomoc. sory za literowki ale pisze lewa reka - prawa w gipsie :(
pzdr
bar-naba
Napisano
Hmmm, Anielskooki, jeśli np. miasto ma kilkusetletnią tradycję a Polskie jest dopiero od lat 60, to nazwa niemiecka jest wg mnie usprawiedliwiona.
Pozdrawiam
Napisano
Panowie!
proszę o konkrety! sprawa nazwy to moja sprawa, w tym temacie nie potrzebuję pomocy, ani tym bardziej kolejnej rozroby na forum! jeśli ktoś może mi pomoc to bede wdzieczny! mozna pisac na maila rafko10@wp.pl
pzdr
Bar_Naba
Napisano
Dokładnie w tym temacie nie siedzę, ale stowarzyszenie rejestrujesz w sądzie i chyba musisz odbyć kilka rozpraw. Musisz znaleźć kilka osób, wybrać prezesa, zastępce, sekretarza itp. Bardzo ważną rzeczą jest status bez którego nie ma mowy o stowarzyszeniu.
Napisano
sWa nie strasz rozprawami,bo nie ma czegoś takiego.
W skrócie to polega na napisaniu około 10 pism (uchwały itp.) i wypełnieniu kilku formularzy. Statut trzeba mieć. Z tym wszystkim do sądu,a potem czekanie do 3 miesięcy na decyzję sądu rejestrowego. Jeśli bez działalności gospodarczej to rejestracja za darmo, inaczej chyba 1500zł. To tak w skrócie co do stowarzyszenia rejestrowanego(min.liczba założycieli to 15 osób). Jest jeszcze stowarzyszenie zwykłe(min.3 załozycieli).
Na początek polecam tą stronkę: http://prawo.ngo.pl/strona/9646.html

pozdrawiam
Napisano
Monti tak jak napisałem sam nie przechodziłem przez to ale wiedziałem, że rejestruje się przez sąd, więc jakos skojarzyło mi się z rozprawami;)
Napisano
DZIĘKI MONTI!
za to kocham to forum! był problem nie ma problemu :) teraz to już z górki, (choć znajac zycie i urzedasow to bez nerwow sie nie obejdzie). ale co tam wazna jest idea :)
jeszcze raz wielkie dzięki!
pzdr
Bar_Naba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie