wilzken Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Jak podało rano Polskie Radio Olsztyn, będzie dzisiaj przeszukiwane jezioro Długie w tym mieście. Przeszukiwać je będą saperzy Marynarki Wojennej z Trójmiasta. Powiedziano między innym, że spodziewają się tam znaleźć: niewypały, niewybuchy oraz resztki broni, a nawet pojazdów wojskowych! Cała sprawa zapowiada się ciekawie. Przed wojną nad jeziorem znajdowały się niemieckie koszary wojskowe, które po wojnie przejęło LWP i miało je w posiadaniu do samego swojego końca. W styczniu 1945r. tamtędy uciekała ludność dawnego Olsztyna (Allenstein) oraz wycofujące się niedobitki niemieckich obrońców miasta. Pamiętam kilkanaście lat temu podczas prac związanych z budową nowej kanalizacji nad brzegiem tego jeziora znaleziono zasypanego w leju po bombie willisa z dwoma żołnierzami sowieckimi w środku. Autko było ponoć w bardzo dobrym stanie, ale ja go nie widziałem. Tak więc panowie dzisiejszy dzień zapowiada się w Olsztynie arcyciekawie. Cała rzecz będzie się działa kilkaset metrów od mojej pracy, a ja niestety nie mogę dzisiaj opuścić mojego stanowiska:( Może ktoś z obecnych tu Olsztyniaków ma dziś czas podskoczyć na d jeziorko z aparatem? Byłoby fajnie gdyby udało się zamieścić zdjęcia z tej akcji na tym szanownym forum.PozdrawiamWilzken
lolek Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Witam!Spróbuję pofatygować się nad Długie z aparatem.Wie ktoś o której godzinie i w jakim rejonie jeziora będą przebiegały te poszukiwania?Fotki zamieszczę na forum, o ile będe nad Długim.Pozdrawiam!
wilzken Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Niestety o ktorej to nie wiem:( Co do części jeziora, to i tak nie ma to znaczenia. Ono jest tak wąskie, że na pewno zobaczysz jeżeli będzie się tam coś ciekawego działo. Z tym jest fajnie, że jeziorko jest naprawdę wąskie i nawet gdyby nie dopuścili w pobliże to wystarczy aparat z parokrotnym zoomem i można robić zdjęcia z drugiego brzegu:)
dr.Wstrząs Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 WitamPowiem tak: lekko nie było ale coś mam :)))Jak obrobie do odpowiedniego rozmiaru to wkleje. A obok dowód że byłem. Pozdrawiam dr.W
Frozzer Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 dzis minal mnie patrol saperski wiec chyba chlopaki costam znalezli
wilzken Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Wielkie dzięki dr.Wstrząs ! Czekamy na więcej: Wyciągneli coś ciekawego?
niechludow Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Prośba do wilzken i dr.Wstrząs: gdzie mogę się czegoś dowiedzieć o działaniach II wojennych, stacjonowaniu wojsk w rejonie obecnego Biskupca Reszelskiego i okolic w stronę Reszla.Prowadzę małe śledztwo" i potrzebuję takich danych.
pucior Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Olsztyn: Wybuchowe odkrycie na dnie jeziora13 pocisków, kilkaset sztuk amunicji i granat ręczny F1 wyciągnęli z Jeziora Długiego w Olsztynie minerzy z Marynarki Wojennej. O niebezpiecznych pozostałościach z drugiej wojny światowej zaalarmowali ich płetwonurkowie. Największy arsenał znajdował się blisko brzegu, gdzie w weekend jest mnóstwo dzieci. Mieszkańcy miasta byli zaskoczeni tym, co kryło jezioro.http://www.rmffm.pl/fakty/?id=98890&temat=78
dr.Wstrząs Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Witam Zgodnie z obietnicą :Teren poszukiwań...
dr.Wstrząs Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 ...w oddali widać most na jeziorze mniej więcej w 2/3 jego długości /jeziora/
dr.Wstrząs Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 ...po 10 min.. i upomnienie za to że jestem za blisko :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.