Skocz do zawartości

Dziś poszukiwania w Olsztynie !!!

wilzken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak podało rano Polskie Radio Olsztyn, będzie dzisiaj przeszukiwane jezioro Długie w tym mieście. Przeszukiwać je będą saperzy Marynarki Wojennej z Trójmiasta. Powiedziano między innym, że spodziewają się tam znaleźć: niewypały, niewybuchy oraz resztki broni, a nawet pojazdów wojskowych! Cała sprawa zapowiada się ciekawie. Przed wojną nad jeziorem znajdowały się niemieckie koszary wojskowe, które po wojnie przejęło LWP i miało je w posiadaniu do samego swojego końca. W styczniu 1945r. tamtędy uciekała ludność dawnego Olsztyna (Allenstein) oraz wycofujące się niedobitki niemieckich obrońców miasta. Pamiętam kilkanaście lat temu podczas prac związanych z budową nowej kanalizacji nad brzegiem tego jeziora znaleziono zasypanego w leju po bombie willisa z dwoma żołnierzami sowieckimi w środku. Autko było ponoć w bardzo dobrym stanie, ale ja go nie widziałem. Tak więc panowie dzisiejszy dzień zapowiada się w Olsztynie arcyciekawie. Cała rzecz będzie się działa kilkaset metrów od mojej pracy, a ja niestety nie mogę dzisiaj opuścić mojego stanowiska:( Może ktoś z obecnych tu Olsztyniaków ma dziś czas podskoczyć na d jeziorko z aparatem? Byłoby fajnie gdyby udało się zamieścić zdjęcia z tej akcji na tym szanownym forum.

Pozdrawiam
Wilzken
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam!
Spróbuję pofatygować się nad Długie z aparatem.Wie ktoś o której godzinie i w jakim rejonie jeziora będą przebiegały te poszukiwania?Fotki zamieszczę na forum, o ile będe nad Długim.Pozdrawiam!
Napisano
Niestety o ktorej to nie wiem:( Co do części jeziora, to i tak nie ma to znaczenia. Ono jest tak wąskie, że na pewno zobaczysz jeżeli będzie się tam coś ciekawego działo. Z tym jest fajnie, że jeziorko jest naprawdę wąskie i nawet gdyby nie dopuścili w pobliże to wystarczy aparat z parokrotnym zoomem i można robić zdjęcia z drugiego brzegu:)
Napisano
Prośba do wilzken i dr.Wstrząs: gdzie mogę się czegoś dowiedzieć o działaniach II wojennych, stacjonowaniu wojsk w rejonie obecnego Biskupca Reszelskiego i okolic w stronę Reszla.Prowadzę małe śledztwo" i potrzebuję takich danych.
Napisano
Olsztyn: Wybuchowe odkrycie na dnie jeziora

13 pocisków, kilkaset sztuk amunicji i granat ręczny F1 wyciągnęli z Jeziora Długiego w Olsztynie minerzy z Marynarki Wojennej. O niebezpiecznych pozostałościach z drugiej wojny światowej zaalarmowali ich płetwonurkowie.

Największy arsenał znajdował się blisko brzegu, gdzie w weekend jest mnóstwo dzieci. Mieszkańcy miasta byli zaskoczeni tym, co kryło jezioro.

http://www.rmffm.pl/fakty/?id=98890&temat=78

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie