Foster73 Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Od paru dni jestem posiadaczem M. Ex. II Czy szczęśliwym okaże się gdy już wreszcie wyjdę z nim w teren. Puki co, uczę się obsługi w domu. Niestety instrukcja to nie wszystko, potrzebna wiedza praktyków. Przekopałem fora w poszukiwaniu info na temat nastaw i oto co znalazłem. Są tu wypowiedzi kilku użytkowników, którym serdecznie dziękuję za podzielenie się wiedzą (mam nadzieję że nie obrażą się za ten post). Fragmenty przytaczam dosłownie.******************************************************Na poczatek ustaw go tak:sens: 32, thresh 7/8zakładki: SELECT - coins z ptaszkiem reszta bez, AUDIO - volume obie na max, - tone wszystkie 3 na max, sounds wg gustu ;-). OPTIONS/ADVANCED - noise na max, response wg gustu (ale normal jest chyba najbardziej ludzki ;-), - recover FAST i DEEP wlaczone. W terenie gdzie masz pewność ze są monety włączaj Iron mask na -10 lub -9 wtedy zaden denarek ci nie ucieknie ;-)Chodzę z M.E. xs już drugi rok głównie na monety itp. Czułość mam nastawioną na 23 bo po własnych testach wydaje mi się że jest to tyle abym nic ciekawego nie stracił. Wszystko jest o.k. jeśli chodzę po czystych polach lecz najciekawsze fanty trafiają się w pobliżu siedzib ludzkich wraz z masą śmieci , mam włączoną funkcję FAST aby szybciej reagował na fanty i teraz zaczyna się problem - jest tak czuły że czasami nie wyrabiam od ilości dzwięków jaką wydaje ,oczywiście nauczyłem się rozróżniać te fałszywe piknięcia od tych po które się schylam ( kopię tylko to co mogę namieżyć i daje dłuższy dzwięk ) Boję się że jeżeli zmniejszę czułość to zacznę dużo tracić - porównywałem z gorszymi wykrywaczami . Kumple kturzy chodzą na dużo gorszym sprzecie maja ciszę w słuchawkach dopuki nie namierzą czegoś , a ja ciągłą filcharmonię. Może ktoś poznał go na tyle aby pracował stabilnie.Explorer jest wykrywaczem wieloczęstotliwościowym, tzn emitującym i odbierającym na wielu częstotliowościach jednocześnie. Coś w rodzaju radia które nstawione jest na kilka stacji w tym samym czasie ( mozna słuchać wiadomosci i muzyki :-). Jeśli w to wszystko nie wmieszają się zakłócenia, to efekt moze byc dobry - wiadomosci przy muzyce. Jeśli jednak zacznie nadawac cos w poblizu (zrodło zakłoceń), to mamy kakofonię i trudno coś takiego wyeliminować bo pokrywa się z pasmem na które jesteśmy nastawieni.Co zrobić? Przedewszystkim (1) właczyc procedure NOISE CANCEL (albo zrobic ja recznie). Tylko trzeba to zrobic umiejetnie. (2)Jednak znizyc czulosc. (3) Mniejsza sonda. (4)dac sobie spokoj i szukac gdzie indziej - przyjsc innym razem - moze zakoczenia beda mniejsze. (5) zmienic wykrywacz. (6) zmienic hobby.Najważnejsze aby nie chodzić na siłę na max. czułości, wtedy mozna sie nieźle nawkurw...Ale wystarczy na bieżąco regulować czułością i nie ma problemu, Jeśli znajdujemy zbyt dużo drobnych smieci których nie chcemy znajdywać proponuję załączyć odrzucanie gwoździ i folii.Chociaż ja osobiscie preferuje ustawienia fabryczne (program COINS)nie odrzucam niczego i nie akceptuje niczego oprócz monet. Dodatkowo włączam FAST i DEEP razem.Iron Mask na -3,czasem na -6, czułośc ustawiam za każdym razem ręcznie w zależności od mineralizacji gruntu,obowiązkowo na początku automatycznie Noise Cancel.Czasem jest to wartość 8 aż do prawie 30, wolę mieć piszczałkę stabilna na nizszej czułości niż na wyższej ma mi wyć przez cały czas.Tylko te ustawienia stosuje do poszukiwań monet i małych przedmiotów, na militaria jeszcze nie miałem okazji go wypróbować.Dokładnie tak, na tym programie nie przegapisz zadnej monety.A na plazy jest rewelacyjny po numerze możesz identyfikowac monetki pod sonda 3 -10 gr. 4 -20 gr. 5 -50 gr. 1 zł. i co najwazniejsze wskazuje bezbłednie otwieracze od puszek -cyferka 8!!!Ja uzywam wyswietlacza cyfrowego ,nie smarta.Program coins fabrycznie ustawiony jest idealny, poustawiaj dzwieki Audio1,2,3 zobacz na którym najlepiej Ci pasuje.Na programie Coins wyciągam denarki jagielońskie które wskazują czasem od cyfry 0-8 były wykonane ze słabiutkiego srebra i wykrywacz identyfikuje je jako folia.Brektety krzyżackie między 4-8.sredniowieczne moinety bite bedą miały wskazania niskie od 0-10 czyli w terenie możemy duzo opuścić jeśli włączymy odrzucanie folii.Trzeba cierpliwości,5 razy pod cewką bedzie folia a raz denarek.Warto poświęcic nieco czasu na kopanie niskich sygnałów.To co ja mogę Ci podpowiedzieć tutaj na szybko, to dwie rzeczy:1. Włącz tryb Iron Reject i zmniejsz fabryczny pasek o jakieś 30-40%. Przy nastawie fabrycznej dyskrymiancji - bardzo stare monety mogą być dyskryminowane.2. Czułość ustaw na 32 jeśli się tylko da (albo na maksium, przy którym jeszcze da sie chodzić).Oczywście nie zapomnij zrobić procedury Noise Cancel zanim zaczniesz poszukiwania.Ja na monety chodze z ustawieniem Coins i czuloscia 28. I efekty mam dobre. Ustawienia proscana zwiekszaja ilosc kopanych smieci wiec sadze ze trzeba wziasc pod uwage teren w jakim kopiemy. I oczywiscie nalezy pamietac o Cancel Noise wbrew pozorom to bardzo przydatny przycisk.Nigdy nie szukam z 'latajaca kreska' wiec to co napisze nie jest poparte wlasnymi doswiadczeniami ale informacjami z innych forum. Automatyczne dostrajanie bardzo obniza zasieg wykrywacza. Na ustawieniach recznych rzadko kiedy schodze ponizej 25 (najczesciej 28-30). Jedyny przypadek to wtedy kiedy teren jest bardzo zasmiecony i szukam nad smieciami. Przy wysokich ustawieniach nie przeszkadza ze sprzet sobie 'popika' od czasu do czasu. Sygnal fantow jest inny i powtarzalny wiec wole na wyzszej czulosci posluchac popikiwania niz miec czulosc znacznie zmniejszona przez automat. Nie pamietam gdzie przeczytalem ale ktos robil testy z automatem i czulosc spada wtedy ponizej 10.**************************************************To tyle. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje lub uwagi będę bardzo wdzięczny.pozdr.Foster73
Foster73 Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Żadnych więcej propozycji?Czy to co podałem jest tak dobre, czy też nikt więcej nie chce się podzielić wiedzą?Ludzie, nie bądźcie samolubni.
sanczoto Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Dzieki Foster 73 ze zebrales te wypowiedzi! Ja mam tez od kilku dni EII i narazie chodze na iron mask -6, i sensitive 24 semi-auto. Bylem narazie 3 razy a juz zdazyl mnie zaskoczyc glebokoscia wyjecia boratynki i grosza pruskiego. Chodze w sluchawkach.
dronx Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 Witam panowie macie juz troszke te wykrywki, i jak są one warte tyle kasy?? i jak one wam sie sprawują ? cze jestescie zadowoleni?
sanczoto Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Bardzo dobry na 5+ jest explorer 2 - stabilny jak żaden inne - nie to co White`s XLT który często szaleje z niewiadomych przyczyn na polu. EX 2 jest zabójczo skuteczny - a najgłębiej ciągnie srebro
kurpiak Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Witam Explorera II mam od dwóch lat (z wykrywką chodzę 13) i w chwili obecnej nie wobrażam sobie innego wykrywacza. Zastrzeżenia mam jedynie do masy. II też boi się mrozu i deszczu. Trzeba uważać i trochę o niego zadbać. Zdażyło mi się też dwa razy że mi się całkowicie zresetował. Opiszę zdażenie żeby ktoś nie wpadł w panikę jak ja. Wykrywacz się po prostu wyłączył. Raz właśnie było to spowodowane mrozem i deszczem a drugi raz najprawdopodobniej coś nie łączyło na akumulatorach określił bym to jako krótkotrwałe zaniki zasilania. Potem po włączeniu zasilania pojawiał się ekran uruchomienia wraz z sygnałem uruchomienia i.....nic więcej. Czysty wyświetlacz. Zaczynałem go ponownie uruchamiać i ciągle to samo. Ekran uruchomienia z sygnałem i nic. Od mrozu i zamoczenia ( zgodnie z radą bardzo doświadczonego Exploratora) wyleczyłem go roztworzeniem obudowy i przytrzymaniu w ciepłym miejscu. Rozbieranie nie jest konieczne ale wtedy suszenie trwa trochę dłużej. Po wysuszeniu ekran wyswietlacza był strasznie blady. Prawie bez kontrastu. Wprowadziłem ponowie ustawienia i w drogę. Drugi raz gdy mi się zresetował (oprócz niełączenia baterii uderzyłem też nim o ziemię) Znowu nie mogłem go uruchomić. Objawy patrz wyżej. Tylko że teraz przyjżałem się od razu wyświetlaczowi. Okazało się że po uruchomieniu wykrywacz pracował tylko że brak kontrastu powodował to że wykrywacz WYGLĄDA jakby niepracował. Wszystkie ustawienia są na ". Przetarłem złącza akumulatorów, wprowadziłem program i w drogę. Przyznaję tez że nie sprawdziłem jak w tych sytuacjach zadziałało by przytrzymanie przycisku uruchomienia i powrotu automatycznego do ustawień fabrycznych - chyba jednak to też nie działało. Osobiście chodzę na ustawieniach jak na początku tego tematu. Czułość ustawioną mam zawsze na max ale przy włączonym automacie eliminacji zakłóceń. Faktem jest też że wykrywacz kocha sreberko. Z tym chodzeniem w zaśmieconym terenie i pełną gamą dzwięków zauważyłem że w przypadku jak się ustawi sygnał wiodący na 0 to wykrywacz przestaje je eliminować i praktycznie reaguje tylko na pewniaka. Ale proponuje to sprawdzić bo sam nie miałem okazji powtórzyć. Tak jeszcze bym tylko dodał że te zamoczenie przeszkadza elektronice. Cewkę myje wodą z kranu. Narazie nic się nie dzieje. HIHIHI. Mam nadzieję że nie zanudziłem. Pozdrawiam.
kurpiak Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 A w sumie jeszcze jedno. Takich JAM jak z tym wykrywaczem to jeszcze nie kopałem. Na kolor super. Na militarkę nie jeżdzę ale saperkę znalazłem na 1.2m i sygnał nie był wcale słaby. Bardzo dobra dyskryminacja. Naprawdę polecam.
janushew Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Zgadzam się z tymi jamami :))!!, na pewno 2x większe niż w moim CScope. I mam pytanko: czemu wyświetlacz cyfrowy zmienia pokazywane wartości? np.początkowo parametry dla żelaza ( ok.23),przy kolejnym namierzeniu pokazuje ok.10. pozdr j
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.