mietek Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Od jakiegos czasu zastanawiam se co jest w Polsce z pojazdow i sprzetu ciezkiego (artyleria) jakie byly uzywane w PSZ/Z?Chodzi zarowno o prywatne jak i w zbiorach muzealnych.No i w jakim stanie sa takowe? Na chodzie?Do remontu?Wydmuszki?Tak z pamieci:Pojazdy opancerzone- dzialo samobiezne - MWP (stan?)- universal carrier? MWP (stan?)- halfrack grupy rekonstrukcyjnej US Army- pseudo Sherman za 1zl z Iraku, wydmuszkaSamochody:- willisy w ilosci nie znanej- chevrolet ciezarowkaMotocykleZ watku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=288649#288649- BSA WD M20, prywatny, w remoncie- Royal Enfield WD/CO, prywatny, do remontu?Artyleria- z wczesnej (Afryka) do da sie podciagnac Boforsy 37mmJesli macie cos wiecej w pamieci to prosze o dopisywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 24 Kwiecień 2006 Share Napisano 24 Kwiecień 2006 jest jeszcze jeden halftrack - w barwach brytyjskich , niestety nie mam namiaru na właściciela. Irek właściciel Halfracka ma jeszcz GMC , ale nei wiem czy PSZ używały- sadzac z poprzeniej dyskusji to niejest też kilka Dodg'ów w Łodzi sanitarka w barwach Us Army Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART25 Napisano 24 Kwiecień 2006 Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Witam.Dobry pomysł,takie zestawienie.Ale nie wymieniajmy samych modeli,dopiszmy więcej informacji aby się nie dublowały.Na zlotach jest sporo Willys^ów,itd.O motocyklach,tak jak pisaleś ja mam BSA WD M20 w remoncie.Zaprzyjażniony kolekcjoner posiada Ariela,nie remontuje.Ze strony internetowej Pana Rafała Biera dowiemy się o Willys MBDodge WC51 w renowacji.Daimler Dingo MKIII w renowacji. Pamiętacie Odkrywce nr3/2002r.Pod Warszawą znaleziono dziesięć ciężarówek.DodgeWC63GMC353Chevrolet Canada C13Chevrolet Canada C15Trzy Chevrolety4100Ford G 8TBedfordDodge sanitarkaCiekaw jestem co z tą kolekcją,autor zapowiedział że część trafi po odnowieniu do MWP w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2006 Dostalem linka do strony: http://www.pojazdywojskowe.pl/Czyli dochodza:- White Scout Car (za miesiac na chodzie)- GMC CCKW, Dodge 3/4 (sprawny)- Chevrolet Canada (sprawny)Bart25- mozesz dodac link do strony z Dingo?Co do listy ciezarowek wymienionych w Odkrywcy 2002, to mysle ze nie ma co ich liczyc gdy nie wiado mo co dalej sie z nimi stalo, bo mogly sie ozjechac" w rozne miejsca, pojsc na czesci, do kolejcjonerow, wiec moze ich nie byc, albo beda liczone 2 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 w naszej kolekcji:Willys MB sztuk 1Dodge WC-51 sztuk 1oba wozy do jazdy po remontach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Jest też kilkadziesiąt(20/30)HD WLA,kilka WLC i chyba jeden XA(ten ostatni oczywiście nie był uzywany w PSZ/Z).Wszystkie oczywiście w wersjach militarnych.Tak naprawdę ich liczba jest płynna,jedne powstają(z popiołów)czyli są odbudowywane,lub doprowadzane do orginału z choperowych przeróbek,inne niestety opuszczają(handelek)nasz kraj.Wiem też o kilku BSA(2/3)i podobnej liczbie Royal Enfild.W stanach prawie idealnych.Widziałem je na własne oczy,ale jak pisałem wcześniej to się zmienia,raz na plus,raz na minus-niestety.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 co do kolekcji 10 pojazdow to niewiem czy Rafał Bier tu zagląda ale napewno pisuje w czasopismie (off roud 4x4)i pewnie przez redakcje tego pisma mozna go bedzie próbować łapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2006 Teraz jest na sprzedaz jeden:http://www.allegro.pl/item120384142_chevrolet_canada_1942_r_.htmlWarto by pozostal u kogos kto sie zajmuje reko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xMarcinx Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 witam jakies 2 lata temu bylem w goscinie u znajomych w Gostyniu maja 2 halftracki do kapitalki chyba ebz silnika itp nie przygladalem sie za bardzo wtedy nie moj dzial jeden bodajze mial montaz na dzialo . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.