mietek Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 Od jakiegos czasu zastanawiam se co jest w Polsce z pojazdow i sprzetu ciezkiego (artyleria) jakie byly uzywane w PSZ/Z?Chodzi zarowno o prywatne jak i w zbiorach muzealnych.No i w jakim stanie sa takowe? Na chodzie?Do remontu?Wydmuszki?Tak z pamieci:Pojazdy opancerzone- dzialo samobiezne - MWP (stan?)- universal carrier? MWP (stan?)- halfrack grupy rekonstrukcyjnej US Army- pseudo Sherman za 1zl z Iraku, wydmuszkaSamochody:- willisy w ilosci nie znanej- chevrolet ciezarowkaMotocykleZ watku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=288649#288649- BSA WD M20, prywatny, w remoncie- Royal Enfield WD/CO, prywatny, do remontu?Artyleria- z wczesnej (Afryka) do da sie podciagnac Boforsy 37mmJesli macie cos wiecej w pamieci to prosze o dopisywanie.
past Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 jest jeszcze jeden halftrack - w barwach brytyjskich , niestety nie mam namiaru na właściciela. Irek właściciel Halfracka ma jeszcz GMC , ale nei wiem czy PSZ używały- sadzac z poprzeniej dyskusji to niejest też kilka Dodg'ów w Łodzi sanitarka w barwach Us Army
BART25 Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Witam.Dobry pomysł,takie zestawienie.Ale nie wymieniajmy samych modeli,dopiszmy więcej informacji aby się nie dublowały.Na zlotach jest sporo Willys^ów,itd.O motocyklach,tak jak pisaleś ja mam BSA WD M20 w remoncie.Zaprzyjażniony kolekcjoner posiada Ariela,nie remontuje.Ze strony internetowej Pana Rafała Biera dowiemy się o Willys MBDodge WC51 w renowacji.Daimler Dingo MKIII w renowacji. Pamiętacie Odkrywce nr3/2002r.Pod Warszawą znaleziono dziesięć ciężarówek.DodgeWC63GMC353Chevrolet Canada C13Chevrolet Canada C15Trzy Chevrolety4100Ford G 8TBedfordDodge sanitarkaCiekaw jestem co z tą kolekcją,autor zapowiedział że część trafi po odnowieniu do MWP w Warszawie.
mietek Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Dostalem linka do strony: http://www.pojazdywojskowe.pl/Czyli dochodza:- White Scout Car (za miesiac na chodzie)- GMC CCKW, Dodge 3/4 (sprawny)- Chevrolet Canada (sprawny)Bart25- mozesz dodac link do strony z Dingo?Co do listy ciezarowek wymienionych w Odkrywcy 2002, to mysle ze nie ma co ich liczyc gdy nie wiado mo co dalej sie z nimi stalo, bo mogly sie ozjechac" w rozne miejsca, pojsc na czesci, do kolejcjonerow, wiec moze ich nie byc, albo beda liczone 2 razy.
Campus Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 w naszej kolekcji:Willys MB sztuk 1Dodge WC-51 sztuk 1oba wozy do jazdy po remontach
KRUSZYNA Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Jest też kilkadziesiąt(20/30)HD WLA,kilka WLC i chyba jeden XA(ten ostatni oczywiście nie był uzywany w PSZ/Z).Wszystkie oczywiście w wersjach militarnych.Tak naprawdę ich liczba jest płynna,jedne powstają(z popiołów)czyli są odbudowywane,lub doprowadzane do orginału z choperowych przeróbek,inne niestety opuszczają(handelek)nasz kraj.Wiem też o kilku BSA(2/3)i podobnej liczbie Royal Enfild.W stanach prawie idealnych.Widziałem je na własne oczy,ale jak pisałem wcześniej to się zmienia,raz na plus,raz na minus-niestety.pozdrawiamkruszyna
yoony Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 co do kolekcji 10 pojazdow to niewiem czy Rafał Bier tu zagląda ale napewno pisuje w czasopismie (off roud 4x4)i pewnie przez redakcje tego pisma mozna go bedzie próbować łapać
mietek Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Napisano 11 Sierpień 2006 Teraz jest na sprzedaz jeden:http://www.allegro.pl/item120384142_chevrolet_canada_1942_r_.htmlWarto by pozostal u kogos kto sie zajmuje reko.
xMarcinx Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 witam jakies 2 lata temu bylem w goscinie u znajomych w Gostyniu maja 2 halftracki do kapitalki chyba ebz silnika itp nie przygladalem sie za bardzo wtedy nie moj dzial jeden bodajze mial montaz na dzialo . pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.