axelxxl Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Witam Brac Kolekcjonerów!!!Prosze o pomoc w identyfikacji pokazanej monety, nie moge znalezc jej w zadnym katalogu. Prawdopodobnie moneta francuska, okolicznosciowa, znaleziona podczas porzadkow na jednym z niemieckich strychow.Rok wybicia prawdopodobnie 1803. Prosze o pomoc, w kupie siła :-) Pozdrawiam. Axel
axelxxl Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 No i rewersik wyzej wymienionej monetki. Moneta ma tez wybity chyba numer seryjny. Prosze o ewentualna wycene tego dziwaka. Pozdrawiam Axel. Z góry dziekuje.
romkow Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Na pewno nie francuska a szwajcarska z kantonu waadt, ale nie mam też pojęcia czy to moneta czy żeton. ta data 1803 to data przystapienia tego kantonu do konfederacji szwajcarskiej. tyle wiem. pozdr. romko
pretorian(L) Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Witam.Koleszka nazywa sie Jean Daniel Abraham Davel,Jednak niemoge nigdzie tej monety znaleść.Moja rada na początek.Nie sprzedawaj jej na razie.Ja szukam dalej.Pozdrawiam
axelxxl Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Jezeli to zeton to wiele trudu sobie zadali z produkcja. Moneta jest srebrba, lustrzanka i jak juz pisałem ma wybity numer seryjny. Ale wielkie dzieki za pierwszy slad.
axelxxl Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Dodam jeszcze ze moneta jest dosyc duza około 32 mm srednicy.
pretorian(L) Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Jakie ma litery mennicze? Może coś ta informacja pomoże.:A-Paris,AB-Strasbourg,B-Bern,B.-Bruxelles,BB-Strasbourg,bez naku-Bern.pozdr.
kopijnik2 Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Może się mylę, ale: obiekt posiada nr unikatowy - 01599, dno obiektu jest gładkie i równe", brak nominału, brak znaku państwowego, w treści są daty pamiątkowe.To nie jest moneta.Na stronie z numerem występują małe znaczki", proszę je przerysować i umieścić.
axelxxl Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Moneta ma zabkowany rand a ten malenki napis na dole rewersu to: 0.900 a pod spodem HF, przy czym H jest zespojone z F. Czy to jakis pamiatkowy medal? Mozna stwierdzic w jakis sposob jego wiek lub wartosc? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.