Skocz do zawartości

Tannenberg ????????

KURT2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie czy ktos mógł by mi opisac dokładnie rejony tych walk .Czesto jezdze w rejon Morąga(miejscowosc Łączno)czy w tym rejonie działy sie tez tamte walki.pozatym czy ktos mógł by mi napisac cos o tej okolicy.Fantów z jakiego okresu moge sie spodziewac w tym rejonie.Moze na forum jest ktos z tych okolic i opisze swoje znaleziska.
Pozdrawiam
Napisano
Kurt, ja trochę znam ten teren (kiedyś w 1992r. często bywałem w Łącznie, moja była dziewczyna tam miszkała), jest to bardzo ciekawa okolica i chyba można tam znaleźć trochę fantów. Z tego co wiem to nawet z okresu pobytu wojsk napoleońskich, nie wspominając już o I i II wś. Teraz też bywam w tych stronach (Bogaczewo, Żabi Róg). Okolice Tanneberg też trochę znam (lasy od Stębarka po Wielbark), bo pochodzę z tych okolic:)
Napisano
A czy okolice Moraga wliczaja sie tak jakby w ten rejon tych walk.W wakacje i inne wolne bywam czesto w Moragu na działkach(sklejka Morag)do Łaczna czesto jezdze ale wtedy niemiałem jeszcze wykrywki i nieszukałem lasu jest tam troche i pola całkiem ciekawie wygladaja.Czy ty juz cos tam znalazłes ???
Napisano
Walk związanych z bitwą pod Tannenbergiem, to chyba tam nie było (no chyba, że ja nic o tym nie wiem?) Z wykrywką bezpośrednio w tym obszarze nie chodziłem, bo wtedy gdy ja tam bywałem, to jeszcze się eksploracją nie interesowałem. Teren rzeczywiściw wygląda ciekawie. Idąc od Sklejki" w kierunku Łączna po prawej stronie kiedyś był poligon wojskowy. Poza tym teren obfituje w różnego rodzaju miejsca po nie istniejących już poniemieckich gospodarstwach, folwarkach i koloniach, a jak wiadomo w takich miejscach można czasmi trafić rzeczy, które niemieccy mieszkańcy tych stron ukrywali w popłochu przed zbliżającym się frontem. By zlokalizować te kolonie wsród pól i lasów, to teraz zbilża się najlepsza pora. Jak wiadomo jest wiosna i zaczną teraz kwitnąć drzewa owocowe i bzy, a Warmiacy jak i Mazurzy bardzo lubili obsadzać nimi swoje posiadłości. Domów już bardzo często nie ma, a te rośliny nadal trzymają się miejsc w których je kiedyś posadzono. Jak zobaczysz wsród zielonych pól lub w lesie krzewy i drzewka obsypane kwiatami, to możesz być pewny, że były tu zabudowania...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie