von Teuto Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Może pomówimy trochę o innych monetach" starożytnego Rzymu,- zwanych Spintrie ? Bardzo rzadkie i cenne. Płacono nimi za miłość (zdjęcie) więcej, ze względu na temat, tutaj: http://tezlav-von-roya3.piranho.com/ szukać w archiwum ! [dozwolone w wieku męskim :) ]Znalazł któryś z panów podobne?Pozdrawiam
von Teuto Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 dla wyrównania nastrojów ... tym razem rzymska marka na zboże...
von Teuto Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Przy okazji jak już o monetach to mała historyjka, znalazłem tę monetę w niecodziennych okolicznościach,- na końcowym przystanku autobusowym. Przed paru dniami wymienili tam płyty chodnikowe, człowiek już jak posokowiec, chodzi prawie z nosem przy ziemi. Leży coś małego i okrągłego więc podniosłem, początkowo myślałem że bita w Łobżenicy czy Bydgoszczy.... kto wie gdzie ? Opis. śred. 1.5cm. i cieńka jak papier, kiepskie srebro.rewers: u góry korona (?) w środku.... no właśnie... herb z lilijką (?) obramowany czym?,- może ktoś pomóc ?:SIG:III:D:G:REX:PO: M:D:L:
von Teuto Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 awers: u góry korona, po lewej orzeł po prawej Pogoń:D: LITV:1624:SOLIDVS:M: (dwie ryby?) Pozdrawiam.
pig123 Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Jest to piekny bity w Wilnie szelag litewski Zygmunta III wg . E. Kopickiego jest wart 50 pln a srebro rzeczywiscie marne 125 na 1000 a ryby to herb Wadowicza Krzysztofa Naruszewicza ktory bil monety od 1618 do 1630Pozdrawiam Pig123
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.