Skocz do zawartości

Nie tylko....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może pomówimy trochę o innych monetach" starożytnego Rzymu,- zwanych Spintrie ? Bardzo rzadkie i cenne. Płacono nimi za miłość (zdjęcie) więcej, ze względu na temat, tutaj: http://tezlav-von-roya3.piranho.com/ szukać w archiwum ! [dozwolone w wieku męskim :) ]
Znalazł któryś z panów podobne?
Pozdrawiam

Napisano

Przy okazji jak już o monetach to mała historyjka, znalazłem tę monetę w niecodziennych okolicznościach,- na końcowym przystanku autobusowym. Przed paru dniami wymienili tam płyty chodnikowe, człowiek już jak posokowiec, chodzi prawie z nosem przy ziemi. Leży coś małego i okrągłego więc podniosłem, początkowo myślałem że bita w Łobżenicy czy Bydgoszczy.... kto wie gdzie ?

Opis. śred. 1.5cm. i cieńka jak papier, kiepskie srebro.
rewers: u góry korona (?) w środku.... no właśnie... herb z lilijką (?) obramowany czym?,- może ktoś pomóc ?
:SIG:III:D:G:REX:PO: M:D:L:

• 2 weeks later...
Napisano
Jest to piekny bity w Wilnie szelag litewski Zygmunta III wg . E. Kopickiego jest wart 50 pln a srebro rzeczywiscie marne 125 na 1000 a ryby to herb Wadowicza Krzysztofa Naruszewicza ktory bil monety od 1618 do 1630
Pozdrawiam
Pig123

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie