Barnaba Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Napisano 9 Kwiecień 2006 witamczy na podstawie danych: imię nazwisko, miejsce urodzenia, pilot bombowca LW, odznaczony w 1943r. Złotym Krzyżem Niemieckim + zdjęcie w/w można dowiedzieć się jego dalszych losów. oczywiście wiem że tylko w organizacjach niemieckich, ale jeśli ktoś wie jak ten problem ugryźć to będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.pzdrBar_Naba
huk 100 Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 a moze daj to na forum ktoś ci moze da jakieś wskazówki-i my coś ciekawego zobaczymy-pozdro
Leuthen Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 Należy napisać list do Deutsche Dienststelle (adres:Eichborndamm 179, 13403 Berlin), w którym podasz wszystkie znane Ci dane interesującej Cię osoby (zaznaczając czy np. to Twój krewny), uzbroić się w cierpliwość (na odpowiedź można czekać nawet rok), a w międzyczasie odłożyć kilka ojro", bo za udzielone informacje trzeba zapłacić (stawka podstawowa to 8 Euro za każdą rozpoczętą stronę udzielonych informacji plus bonusy za dodatki typu mapki itd.). PozdrawiamLeuthenPS Sugestia do administratora - czy nie możnaby stworzyć jakiejś rubryczki, gdzie byłoby opisane gdzie można się dowiedzieć o dziadku, co służył w Wehrmachcie"? Już któryś raz z rzędu odsyłam kogoś do DD i ciągle piszę to samo :-)
Barnaba Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Napisano 9 Kwiecień 2006 to nie mój przodek, ale gość z mojego miasta! znalazłem kawałek lokalnej gazety (weichsel zeitung) z października 1943 roku i jest tam jego fotka z adnotacja że za odwage i wykonanie ponad 300 lotów bojowych otrzymał złoty krzyż niemiecki (około 26 000 nadań) a więc bohater! bohater z Deutsch Eylau! historia Dt.Eylau to moja pasja więc proszę o wyrozumiałość :) dzieki za info. ojro jest chęci są więc rozpoczynam przygode!pzdrBar_Naba
Leuthen Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Nie ma sprawy - jestem wyrozumiały :-) A czemu zamiast Iława piszesz Deutsch Eylau? :-) Przecież teraz należy do Polski :-) O bitwie pod Iławą w 1807 r. z pewnością czytałeś w książce z serii Historyczne Bitwy? Popieram zapaleńców interesujących się historią, więc jeśli chciałbyś, żeby Ci pomóc napisać do DD, to daj znać na priv. Skoro mowa o Krzyżu Niemieckim - istnieje też możliwość napisania ws. w/w lotnika do:Ordensgemeinschaft Deutsches Kreuz in Gold e.V., Vorsitzender: Walter HeinleinHainstr. 8696047 BambergStellvertreter: Justus Wilhelm v. OechelhaeuserSchlemmannstr. 8622359 HamburgPozdrawiamLeuthen
d007 Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Ja też przyłańczam się do pytania Leuthena. Dlaczego zamiast Iława napisałeś Deutsch Eylau" ? Wstydzisz się polskości swojego miasta ? Jeżeli w tym mieście owy lotnik jest uważany za bohatera to chciałbym się dowiedzieć z czystej ciekawości czy jakaś z ulic jest nazwana jego nazwiskiem, czy może gdzieś stoi pomnik ku jego chwale ? A może kolega Barnaba jak już się dowie o personalia ohatera z Deutsch Eylau" sam wystąpi z taką inicjatywą ?No w końcu co jak co, ale bohaterowi się należy ;)pozdrawiam d007
d007 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Tego można się było spodziewać. Brak odpowiedzi na trudne pytania ;/ Typowe !
werner78 Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 Większość polaków mieszkających na byłych ziemiach pruskich po przeszło 60 latach rządów polskich woli wracać do nazw sprzed 45r. Jest to spowodowane większą świadomością historyczną swych rodzin - często dziadkowie pradziadkowie mieli obywatelstwa niemieckie, pruskie. Warmia i Mazury to zaścianek państwa Polskiego, a kiedyś wielkie Prusy! Większość rodzin mieszkających na tych ziemiach z dziada pradziada ma korzenie pruskie, tak że nie dziwcie się że Iława dla młodych lepiej brzmi jako Deutsche Eylau. Kilkaset lat u Kaisera nie da się przekreślić kilkudziesięcioma u polaka. Nawet jak się ma nazwisko na ski, ska....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.