Gość Napisano 15 Lipiec 2003 Napisano 15 Lipiec 2003 Jeszce jedno pytanie. Bedac kiedys w okolicach Rogozińca (Zbaszynek)okolice Technikum Leśnego za torami w lesie natrafilem na pozostalosci betonowych kregów o dosc duzej srednicy i głęgokości w okolicy tych kregów znajduja sie rownież studzienki oraz promieniscie rozchodzacy sie nasyp od torów w głab lasu Przy nasypach co kilkadziesiat metrów po jednej stronie znajduja się betonowe prostokątne podloza ze schodami. Czy ktos wie cos na temat tej budowli. Z racji położenie w oklociach Zbąszynka (dawna granica) wyglada mi to na magazyny wojskowe ? Sa to tylko moje przypuszczenia Czekam na informacje
Gość Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 czołem!To jest tzw. DEPOT. Ludzie mówią że tam były magazyny wojskowe przed wojną. Szła do nich bocznica a potem tory rozchodziły się promieniście (świetnie to widać na mapach wojskowych 1:25ooo).Jest masę nasypów a te podmurówki ze schodami to resztki murowanych magazynów (rozebrane po wojnie). Niedaleko są ślady po budowie niemieckiej autostrady (też nasypy tylko większe) budowanej przez jeńców lub więźniów. Na samym Depocie nic nie znaleźliśmy ciekawego ale może i warto szukać. Na pewno magazynowano tam przed wojną mundury wojskowe.Słoma
Gość Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 OKi a co z tymi betonowymi kregami o dosc duzej srednicy i glebokosci Widzales je ? Jakie to mialo zastosowanie ?
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 Nie widziałem ich ale coś sobie przypominam, że niby miały to być umocnienia pod baterię plot. Sam oceń czy to możliwe, bo z tego co mi opowiadali miejscowi to nie za bardzo mi to pasowało na pelotki.
silu Napisano 2 Październik 2005 Napisano 2 Październik 2005 moim zdaniem zniszczone zbiorniki z woda. Jeden z takich do dzisiaj funkcjonuje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.