Gość Napisano 24 Kwiecień 2002 Share Napisano 24 Kwiecień 2002 Mam pytanie do znawcow tematu - chcialbym poszukac w okolicach miejsca, gdzie jeszcze po wojnie stal wiatrak. Nie mam specjalnie pojecia, co moge znalezc. Oczywiscie licze na monety, ale nie znam specyfiki miejsca, tzn. jak wygladala codzienna praca mlynarza, czy byl tam czesto, czy przeprowadzal transakcje handlowe (bral pieniadze za make czy usluge jako taka)? Co mozna znalezc? Czy tylko zelazne elementy mechanizmu, czy jest szansa na monety? Czy moze nalezy potraktowac taki wiatrak jako budynek gospodarczy (czyli kupa szmelcu + gwozdzie)?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 Szukałem w pobliżu wiatraka, ale monety trfiały się jak na innych polach - choć na terenie wokól wiatraka miałem koncentrację monet.Trafiały się i srebrniaczki, boratynki, pheningi, krajcarówki etc. Jestem przekonany , że coś trochę tam trafisz. Ale nie znaczy to , że napewno. Radzę spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 Dzieki! Czyli jednak warto! Na starej mapie wypatrzylem, ze w miejscowosci, gdzie mieszkam (dosyc mala wies) byl kiedys wiatrak... Znam jeszcze inne takie miejsca. A poniewaz to sa pola, to mysle, ze nie bedzie problemow z szukaniem.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 a czy ktoś z szcownego grona posiada może jakiekolewiek informacje(mapy) na temat rozmieszczenia wiatraków na terenie obecnego woj. mazowieckiego?byłbym wdzięczny za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 nie wiem jak na mazowszu ale na dolnym śląsku było ichbardzo dużo i są zaznaczone na starych mapkach niemieckich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 a na jakiej głębokości Znajdowałeś monety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwiecień 2002 Share Napisano 25 Kwiecień 2002 Ja informacje o wiatrakach zaczerpnalem z map topograficznych Krolestwa Polskiego z 1839 roku. Mapy kupilem od firmy TOPMAP. Cale wojewodztwo mazowieckie, to bedzie kilka arkuszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwiecień 2002 Share Napisano 26 Kwiecień 2002 Don kichot - ten to się znał , ale nie żyje,.... bu... pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.