Gość Napisano 24 Kwiecień 2002 Napisano 24 Kwiecień 2002 Wiem, ze sprawdzonych na 100 % informacji, że funkcjonariusze wywiadu KOP nosili na wewnątrznej klapie marynarki oznakę. Czy ktoś ma jakieś informację na ten temat? Pzdr, Marek Z.
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 A jakie są to na 100% sprawdzone informacje? Jeśli jest to były KOPista to nie dawał bym temu 100% wiary. Słyszałem już od jednego podoficera, że był dowódcą batalionu KOP pod koniec lat trzydziestych. Różnie to bywa po tylu latach...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam,mój pradziadek był funkcjonariuszem wywiadu KOP-u. O istnieniu znaczka wiem od mojej babci. Niedługo przed wybuchem wojny nieznany jej mężczyzna, który chciał uzyskać, czy też przekazać jakąś informację, poinformował ją, że pracuje z jej ojcem i na dowód swojej wiarygodności okazał tenże znaczek. Wątek założyłem ponad trzy lata temu ? od tamtego czasu udało mi się w jednej z publikacji poświęconych KOP znaleźć info, że w latach trzydziestych rozważano wyposażenie funkcjonariuszy wywiadu KOP w znaczki identyfikacyjne służby śledczej PP.Pozdrawiam,Marek
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Prawda, ale lepszy odzew po trzech latach niż żaden.Jest jednak różnica między służbą śledczą KOP - która szukała np. bimbrowników, a wywiadem KOP który miał znacznie poważniejsze zadania. Prosta kalkulacja dowodzi tego, że oficerowi wywiadu nie opłaca się afiszować z rodzajem swojej służby. Dlatego należy powątpiewać w jakiekolwiek publiczne przejawy identyfikacji z jednostkami wywiadu. Być może odznaka pokazana Twojej babci to poprostu odznaka KOP. Mógł powiedzieć, że jest kolegą z KOPu i tyle. Nie wiem czy w międzyczasie trafiłeś na książkę J. Prochwicz, Wywiad KOP, Warszawa 2004 - może tam coś znajdziesz ciekawego. Jeśli nie o odznace, to przedewszystkim o dziadku.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Dzięki za zainteresowanie tematem. Książkę Prochwicza o wywiadzie KOP-u mam. Staram się nabywać wszystkie pozycje dotyczące tego tematu.Zgadzam się, że dla funkcjonariuszy wywiadu konspiracja jest sprawą podstawową. Właśnie z tego powodu rozważano wprowadzenie tych znaczków służby śledczej Policji Państwowej. Miano ich używać tylko w przypadku absolutnej konieczności natychmiastowego zatrzymania (standardowo zwracano się do policji o wykonanie tej czynności).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.