Skocz do zawartości

GRH" filmowa dziś w Sobótce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
zajechałem dziś do Sobótki (takie senne miasteczko przy nieczynnej linii kolejowej Kobierzyce - Piława Górna) aby obfocić parowóz, kóry zawitał tam z okazji kręcenia jakiegoś filmu", jak mnie poinformowali koledzy - parowoziarze. Cóż, okazało się, że to nie jakiś tam zwykły film, ale kręcona z rozmachem opowieść o obronie fortu w rejonie Verdun w l9l6 roku. Tak poinformował mnie statysta, którego udało mi się na chwilę dorwać. Z tej okazji Sobótka przemianowana została na Port an Binson, a nasz poczciwy parowóz Tr 5-65 na ... Tr 5-65, czyli telewidzowie niemieccy (bo produkcja to niemiecki podobno fabularyzowany dokument)dowiedzą się, że pod Verdun jeździły polskie parowozy :) (No inna rzecz, że sprzęt wybitnie z epoki, orginalnie pruski model P 8 )
Ale nie o tym ten wątek. Otóż, zanim wir wydarzeń porwał pana statystę w pięknym mundurze armii niemieckiej, zdradził mi, że od poniedziałku walczą , i tu staram się zacytować w miarę wiernie, a jakimś dużym poligonie pod Kłodzkiem, w Książu, czy gdzieś tak, i ma być bardzo dużo wybuchów, i masa sprzętu wojennego"

Macie jakiś pomysł, gdzie? Bo Książ, a Kłodzko.... Kurde, w połowie drogi jest Srebrna Góra, ale forty nie te, co może mieć Srebrna czy Kłodzko do Verdun? A Książ?
Pytam, bo fajnie byłoby namierzyć to widowisko. Skoro Niemcy mają taki budżet, że ściągnęli przez pół Polski czynny parowóz z Wolsztyna, wraz z zabytkowymi wagonami, i przez cały dzień okupowali Sobótkę,to co będzie się działo na poligonie. Czy jest tu ktoś z okolic Kłodzka, żeby wywąchać w terenie, czy gdzieś tam nie kopią okopów?

Pozdraw
MP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie