Skocz do zawartości

głębokość zalegania???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam pytanie do poszukiwaczy monet. Na jakie najczęściej głębokości trafiacie monety? Chodzi mi tu o wszelkie i bardzo stare i jak też nowsze. Czy jest taka przeciętna głębokość zalegania? Czy te starsze no powiedzmy jakieś np. półtoraki(nie znam się zbytnio jeszcze na monetach) leżą o wiele głębiej?
Napisano
Te co ja znajduje zalegaja do 25 cm ... bo na taka glebokosc wylapuje moj wykrywacz.
A co do tego czy stare monety leza glebiej... wez pod uwage ze np na polach ciagle prowadzone sa prace rolne i moneta z PRL-u moze byc gleboko pod powierzchnia ziemi a jakas sredniowieczna lezec na wierzchu.
Napisano
Witaj tomekk.Na twoje pytanie niema jednoznacznej odpowiedzi.Podam przykład moich znalezisk.Srebrna moneta z zaboru rosyjskiego (1850) znaleziona na polanie głębokość ok 25cm natomiast krosz Augusta III (1753)ok 5cm tylko,że na polu ornym PRL-owskie monety do 10cm.Wiek monetyniema znaczenia,wszystko zależy w jakim miejscu monetka sie ukrywa".Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie