tomekk Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 Witam!Mam pytanie do poszukiwaczy monet. Na jakie najczęściej głębokości trafiacie monety? Chodzi mi tu o wszelkie i bardzo stare i jak też nowsze. Czy jest taka przeciętna głębokość zalegania? Czy te starsze no powiedzmy jakieś np. półtoraki(nie znam się zbytnio jeszcze na monetach) leżą o wiele głębiej?
palacz Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Te co ja znajduje zalegaja do 25 cm ... bo na taka glebokosc wylapuje moj wykrywacz. A co do tego czy stare monety leza glebiej... wez pod uwage ze np na polach ciagle prowadzone sa prace rolne i moneta z PRL-u moze byc gleboko pod powierzchnia ziemi a jakas sredniowieczna lezec na wierzchu.
pretorian(L) Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Witaj tomekk.Na twoje pytanie niema jednoznacznej odpowiedzi.Podam przykład moich znalezisk.Srebrna moneta z zaboru rosyjskiego (1850) znaleziona na polanie głębokość ok 25cm natomiast krosz Augusta III (1753)ok 5cm tylko,że na polu ornym PRL-owskie monety do 10cm.Wiek monetyniema znaczenia,wszystko zależy w jakim miejscu monetka sie ukrywa".Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.