REWELAK Napisano 28 Marzec 2006 Autor Napisano 28 Marzec 2006 Witam wszystkich.Prosze o identyfikacje tych dwóch monetek.Z góry dziękuje i pozdrawiam.
karlol Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 1 moneta to trojak Zygmunta III .co do zdjęcia nr 1 - SIG.III.D.G.REX.PO:D:L , w rozwinięciu SIGMVUNDVS TERTVIS DEI GRATIA REX POLONIAE DUX LITVANIAE (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski, Książe Litewski) Drugie zdjęcie awersu u gory III - oznaczające wartość tj. 3 grosze, z lewej orzeł herb korony z prawej Pogoń herb Litwy pośrodku snopek herb Wazów GROSS ARG TRIP REG POLONIAE w rozwinięciu Grossus Argentum Tripeatis Regni Polonie - Grosz srebrny potorujny krolestwa polskiego , a co do herbow w dole trzeba by bardziej poszukac ale nie mam zadnego katalogu ...
karlol Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 co do drugiej monety też jakiś trojak (legenda) śmierdzi mi którymś z królów szwecji :)
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Raczej Inflanty (REX I)...? Orzełek jest...Lewy górny róg to chyba rok 1607?Fajna blaszka...
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Sorki...nie REX tylko DG (z Bożej łaski...). Malutka korekta...
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Sorki że znów ja, ale wysiliłem się...wykazałem inteligencją etc.Wpisałem literki w google i bach:http://someoldcoins.org/saur/t/t215e.htmDrugi od góry- Adam Wendzel...Pozdrawiam:-)))
REWELAK Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.