DamianGorowoIL Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Mam pytanko czy ktos z Was ''grzebal'' kiedys w tej okolicy, chodzi mi dokladniej o rejon rzeki Baudy. Mozna tam znalezc cos ciekawego? Jakis czas temu przypadkiem zajrzalem w lasy, na tamtym terenie znalazlem swietnie zachowane linie okopow i gniazda groni maszynowej tuz nad dolina rzeki.Niestety nie mialem ze soba wykywki, ale wystarczylo butem zruszyc ziemie z wysypywala sie masa lusek. Warto sie tam wybrac???
piotrk1 Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Byłem tam ostatnio w 1970r. Przy drodze z Fromborka do Braniewa, z prawej strony, przed Bałdą biwakowali harcerze. W znajdujących się tam okopach, w lesie i na polankach można było trafić na różne żelastwo. Często leżąło to na wierzchu. W Bałdzie, przy moście znaleziono trzy poancerfausty. Byłem tam przez trzy kolejne sezony i zawsze nazbieraliśmy dużo niewybuchów, które zabierali później saperzy. Masa różnej amunicji i łusek. Wiem, że jest tam rozwalony, potężny bukier - stanowisko dowodzenia, w którym cała załoga zginęła. W tamtych latach nie był ruszany. MOże ktoś z tamtych stron umie go zlokalizować.
DamianGorowoIL Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 Wiem wiem zelaznej smierci tam od groma, ja mialbym jednak nadzieje na lepsze fanty a no i moze znalezienie bunkra o ktorym wspominasz.A moze ktos z okolic chcialby sie wybrac na poszukiwania w tym terenie???
sexo Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 bylem tam z chunszczyzna na krotko, to wyskrobalem widelec i pare pestek od mauserka, czekam tylko az lody zejda. w zeszlym tygodniu jeszcze sniegu na pol nogi :) a i wykrywka do remontu moosi pojechac.w tamtym rejonie jest masa umocnien, skakalem troche tam po bunkrach jeszcze ze 3 latka temu, a niedlugo trzeba sie przeprosic z biblioteka i poszperac na temat worka braniewskiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.