pzkf Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Witam. Od jakiegoś czasu mam możliwość kilka razy w roku bywać w okolicach Byczyny. Nie znam tych terenów i oprócz wygranej bitwy J. Zamoyskiego nad wojskami arcyksięcia Maksymiliana z 1588 r. nie wiem nic o jakichkolwiek działaniach wojennych prowadzonych na tym terenie. Chodzi mi głównie o okres II w.ś. i tereny na linii Byczyna, Uszyce, Zdziechowice, Praszka, Gorzów Śląski i miejsca ,w które warto wybrać się z wykrywaczem. Jeśli ktoś wie coś na interesujący mnie tamat byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam pzkf
pzkf Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Jeśli nikt nie chodził z wykrywaczem w tych okolicach to może ktoś mi chociaż poda jakąś literature.
Leuthen Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Już wieczorem 18 stycznia [1945 r.] rosyjskie oddziały osiągnęły nad Prosną granicę Rzeszy; w nocy przekroczyły rzekę i parły na miasteczko Byczyna, do którego wdarły się 19 stycznia o godzinie 10 przed południem."Źródło: Hans Fischer, Die Schicksale des Kreises Oels 1945/46, „Oelser Heimatblatt”, Nr. 90, s.3.PozdrawiamLeuthen
czajna Napisano 12 Kwiecień 2006 Napisano 12 Kwiecień 2006 Jest taka książeczka Szkice kluczborskie" tam jest dokładny opis zdobywania Byczyny, Kluczborka i Wołczyna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.