Skocz do zawartości

1 Panc

cluna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Interesuje mnie pozyskanie informacji jakie oddziały polskie znajdowały się we wrześniu 39 roku w okolicach Równego, Lwowa?
Może ktoś podpowie dobre źródło?
Poza tym szukam wszelkich informacji związanych z 1 batalionem pancernym z Poznania - istniał chyba w latach 28-34.
Napisano
O 1 batalionie pancernym jest zeszyt z serii arys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej" autorstwa Jacka Skalskiego, zeszyt nr 5 Warszawa 1991.
1 batalion powstał w 1935 r.
Od X 1930 r. w Poznaniu był 1 Pułk Czołgów, przemianowny w lipcu 1931 r. na 1 Pułk Pancerny, w grudniu 1933 r. na 1 Batalion Czołgów i samochodów pancernych i w lutym 1935 r. na 1 Batalion Pancerny.
Napisano
Prawdopodobnie mój Dziadek odbył służbę wojskową w 1 Pułku Pancernym w Poznaniu.
Być może ukończył szkołę podoficerską. Z wojska podobno wyszedł w stopniu starszego sierżanta. Nie znam realiów, ale po szkole podoficerskiej, to by chyba dostał kaprala? Niestety, jak narazie, nie udało mi się ustalić w jakich to było latach?
Urodził się w 1905 albo 1911 - nie wiem, która data jest prawdziwa? Nie wiem w jakim wieku powoływano w tamtym okresie do wojska?
Czy mógł zrobić kurs szoferski w wojsku?
W 39 r. jechał, zmobilizowany, do Lwowa. Został ranny gdzieś koło Dubna, 9 września. Czy jego mobilizacyjny przydział miał coś wspólnego ze służbą zasadniczą?
To tylko kilka pytań... na początek.
No i oczywiście interesuje mnie ten Pułk - właściwie wszystko: historia, ikonografia... może są jakieś wspomnienia ludzi, którzy w nim służyli???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie