Skocz do zawartości

Polećcie mi miejsce do poszukiwań.

hajdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mieszkam w małej wsi w powiecie kamiennogórskim, Chciał bym abyście mi polecili jakąś okolice do poszukiwań. Bo już trzeba się szykować na sezon a niemam pomysłu gdie go zacząć. Pomórzcie!!!!!!!!!
Napisano
Pewnie - wyjdż na najbliższe pole a tam w ziemi rodzą, sie takie małe metalowe krążki co służyły kiedyś do płacenia. Powodzenia :)
Napisano
Stare drogi, te dojazdowe na pola,kapliczki ,stare opuszczone gospodarstwa ,porozmawiaj ze starszymi ludzimi,gdzie była karczma lub stary wiatrak możliwości jest wiele .... pozdro
Napisano
Pod Kamienną Górą dwukrotnie się prali Prusacy z Austriakami podczas wojen śląskich w XVIII w. - poszperaj w Rocznikach Jeleniogórskich" żeby się o nich czegoś więcej dowiedzieć (oba starcia są dokładnie w nich opisane).

Pozdrawiam
Leuthen

PS Nawiasem mówiąc - na allegro jest gość, który mieszka w Kamiennej Górze i sprzedaje fanty znalezione w miejscu w/w bitew (kule armatnie itd.).
Napisano
Leuthen mam pytanie na temat wojen sląskich obok mnie tez jest kamienna góra :) i tez się tam prali Prusacy z Austriakami jesli masz dostep do literatury mogłbys sprawdzic ? kamienna góra obok nysy pozdro
Napisano
Postaram się to sprawdzić przy najbliższej okazji. Ta Kamienna Góra to po niemiecku Steinberg? Wiesz może orientacyjnie, w którym roku to było (pracochłonną zabawą będzie np. przebijać się przez setki stron 3-częściowego Kriege Friedrichs des Grossen", podzielonego w dodatku jeszcze na tomy :-) , aby znaleźć gdzieś w końcu małą wzmiankę o jakiejś Gefecht bei Steinberg" :-) )?

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Kamienna góra z moich okolc to Steinberg ,podam parę dat może cos ci pomogą bo nie mam pojecia podczas której wojny tam sie tłukli 1,2,3 ? własnie dowiedziałem sie ze pomiedzy kamienna góra a girałcicami był szpital polowy
podaje daty
15-23.01.1741
19.10. - 1.11.1741
04.08. - 25.08 1758
20.09. - 6.11 1758
brakuje mi dat z 2 wojny slaskiej tylko ogólna 1744/45
jezeli cos znajdziesz daj znac GG 1759965 pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie