banan20 Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 Czym czyścice monety znalezione wykrywaczmi ???
Cyrograf15 Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Wszystko zależy od matriału z jakiego są wykonane. Moczenie w oliwie z oliwek jak i mycie w wodzie z mydłem mięką szczoteczką nie szkodzi żadnym.Wojtek
adi72 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Jeżeli są srebrne to do octu na dłuższą chwilkę.Następnie proponuję miękką szmatką przetrzeć i do albumiku.Pozdro.
Rybciak Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 A jak wyczyścić monety miedziane, ale w bardzo czarnej patynie, które słabo w niej widać?Coś tu pomoże, czy raczej jakakolwiek ingerencja może im tylko już zaszkodzić i lepiej poza wodą i mydłem niczego nie robić?Pozdr!
TIX Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 woda nie rozpuści - roztwory amoniaku i np kwas solny - tak - ale stracisz patynę (a jak bedziesz nie ostrożny to całą monetke)
pawlik832 Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Ja na midziaki stosowałem najpierw króciutką elektrolizę w roztworze sody oczyszczonej (do stali"). Później dłuuuugie moczenie w oliwce dla dzieci (o niej przeczytałem na tym forum i jest naprawdę dobra). Co jakiś czas można wyjąć monetkę z oliwki wyszczotkować wodą z mydłem, wypłukać, i znów do oliwki aż efekt nie będzie zadowalający. Wiadomo, traci się część patyny, jednak razem z nią odchodzi dużo niepotrzebnegoo brudu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.