banan20 Napisano 17 Marzec 2006 Autor Share Napisano 17 Marzec 2006 Czym czyścice monety znalezione wykrywaczmi ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Wszystko zależy od matriału z jakiego są wykonane. Moczenie w oliwie z oliwek jak i mycie w wodzie z mydłem mięką szczoteczką nie szkodzi żadnym.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 3 Kwiecień 2006 Share Napisano 3 Kwiecień 2006 Jeżeli są srebrne to do octu na dłuższą chwilkę.Następnie proponuję miękką szmatką przetrzeć i do albumiku.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 A jak wyczyścić monety miedziane, ale w bardzo czarnej patynie, które słabo w niej widać?Coś tu pomoże, czy raczej jakakolwiek ingerencja może im tylko już zaszkodzić i lepiej poza wodą i mydłem niczego nie robić?Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 woda nie rozpuści - roztwory amoniaku i np kwas solny - tak - ale stracisz patynę (a jak bedziesz nie ostrożny to całą monetke) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik832 Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 Ja na midziaki stosowałem najpierw króciutką elektrolizę w roztworze sody oczyszczonej (do stali"). Później dłuuuugie moczenie w oliwce dla dzieci (o niej przeczytałem na tym forum i jest naprawdę dobra). Co jakiś czas można wyjąć monetkę z oliwki wyszczotkować wodą z mydłem, wypłukać, i znów do oliwki aż efekt nie będzie zadowalający. Wiadomo, traci się część patyny, jednak razem z nią odchodzi dużo niepotrzebnegoo brudu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.