Skocz do zawartości

Do Pana Zbyszka Janiszewskiego ( ważne )

RG42

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Jestem posiadaczem HS-3 z dwiema sondami: średnicy 25 cm ( standard ) oraz 37 cm.
Mam w związku z tym pytanie do Pana dotyczące testów zasięgu tego wykrywacza ( konkretnie tych dwóch sond ), jakie wykonał Pan do potrzeb swego artykułu w Odkrywcy z grudnia 2001 roku ( Wykrywacz nie tylko dla początkujących " ). Chcąc skonfrontować rezultaty Pańskiego testu z własnymi obserwacjami już po wykonaniu mojego testu ( za pomocą linijki przyłożonej do sond oraz monet jedno- i pięciogroszowych z dyskr. ustawioną na 6 ) nasunęło mi się następujące pytanie/obawa. Czy kiedy wykonywał Pan swój test, podając zasięg dla monety 1 gr ( przy użyciu sondy fi 25 cm ) 23 centymetry, to czy sygnał przy tych 23 cm był już bardzo znikomy czy jednak jeszcze w miarę mocno słyszalny ( używając słuchawek )???
Pytanie to dotyczy również wszelakich innych możliwych kobinacji z użyciem monet 1 gr i 5 gr oraz sond fi 25 cm i fi 37 cm.
Moje pytanie połączone poniekąd z obawą kieruję do Pana, ponieważ chciałem, posługując się Pańskim testem jako wzorcem, sprawdzić czy z moimi sondami oraz detektorem jest wszystko w należytym porządku.

Czekam na odpowiedź,
Z pozdrowieniami
RG42
Napisano
Witam,

Testy przeprowadzone z sondami o które Pan pyta przeprowadzone były tak, że sygnał w słuchawkach był wyraźnie słyszalny (test w powietrzu i z sondą w ruchu). Podane osiągi w artykule są uśrednioną wartością z kilku testów. Jeżeli sprawa ta bardzo Pana interesuje to postaram się dotrzeć do kilku użytkowników tego wykrywacza i sprawdzić na innych egzemplarzach powtarzalność tych parametrów.

Z poważaniem
Zbyszko Janiszewski
Napisano
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Tak więc mam rozumieć, że jeśli moje sondy wskazują przedmiot dość słyszalnie na głębokości o centymetr lub dwa mniejszej ( co znaczy: słabszej )
niż to wynika z Pańskiego testu, to jest to w granicach normy i sondy nie są wadliwe?
Jaki był najsłabszy zasięg, którym posłużył się Pan do uzyskania swojej średniej?
Czy było to ponad centymetr czy dwa gorzej niż wynika to z ogólnej średniej?
Chciałbym dowiedzieć się czy zasięg moich sond mieści się w granicy zasięgów, na podstawie których pan opracowywał swoją średnią.
Czy mógłby Pan podać dolną i górną granicę?

Pozdrawiam,
czekam na odpowiedź,

Z poważaniem RG42

Napisano
Witam ponownie,

Pana pytania generalnie sprowadzają się do wątku dotyczącego wiarygodności publikowanych testów. Wszystkie moje doświadczenia w tym zakresie dowodzą, że osoby mniej zorientowane w temacie jak i „starzy wyjadacze” testując urządzenie dochodzili do podobnych wniosków a wyniki testów różniły się nieznacznie (+/- 2 cm od podanej średniej wartości). Testy w powietrzu a praktyka to już inna sprawa ! Jeżeli w praktyce nie przekłada się to na znaleziska to proponuję wybrać się w teren właśnie ze „starym wygą”, który swoim wykrywaczem namierzy miejsce. Potem tak długo „ćwiczyć” swój wykrywacz aż w końcu fant zostanie namierzony. Proszę mi wierzyć, nie ma lepszej i szybszej metody na „zrozumienie” wykrywacza !!!
Mam nadzieję, że te uwagi będą przydatne.

Pozdrawiam

Zbyszko Janiszewski
Napisano
Dziękuję serdecznie za wyczerpujące odpowiedzi.
Przy najbliższym wypadzie w teren z pewnością nieomieszkam wypróbowania Pańskiej rady na zrozumienie wykrywacza.
Mam nadzieję, że któryś z moich znajomych starych wyjadaczy" od HS-3 znajdzie dla mnie chwilę wolnego czasu ;).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

RG42

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie