Skocz do zawartości

Siklawa

Mathew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Następna zagadka. Dalej wałkujemy Sowie.
Jasna część to potężny strumień wody uniemożliwiający podejście blisko i utrudniający spojrzenie w górę.
Gdzie to jest ?

Pozdrawiam
Mathew

Napisano
Czołem!
Czy to jest ta obudowana sztolnia pod ceglanym przystankiem" w Miłkowie? (w dolinie z szosą na północ od Włodyki).Z siklawą" w studzience?
Słoma
Napisano
No nie jestem pewny czy to jest sztolnia odwadniająca...
Są w niej mocowania po instalacjach (niemieckie, na 250V), łączy się z dwoma lub trzema sztolniami kopalnianymi (w jednej duży zawał za wysoką halą" bez obudowy, wejścia do dwóch obudowane na początku betonem, zamurowane-jedno rozkute, przy strumieniu),kiedyś chyba od strony torów kolejowych w Miłkowie był do niej wjazd i to nie taki mału (zasypany obecnie ziemią ale widać obmurowania), na odcinku gdzie górą idzie strumień ściany i strop o ile pamiętam pokryte są szkliwem aby zapobiec przedostawaniu się wilgoci,a jeśli spojrzysz na stare mapy górnicze, to powinna ona iść tak jak idzie prostopadle do doliny a następnie skręcać na wschód, a skręca na zachód.
Poza tym jest kopana na pewnym odcinku odkrywkowo, (tam gdzie jest obudowa), a następnie kuta w skale (ślepy przodek). Że już nie wspomnę o ściance działowej z drzwiami (drzwi ktoś ukradł).
Na moje to odcinek wjazdowy łączący sztolnie pokopalniane, poszerzane i przygotowane do obudowania.Z chęcią jednak usłysząłbym inne hipotezy. Np. co znajduje się na powierzchni nad końcem tej sztolni odwadniającej".Idą tam ślady po torach (góra na północ od Włodyki), oraz co jest za zawałem od strony Włodyki?
Pozdrawiam
Słoma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie