rumianki Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 sądzę że to dość rzadka moneta jak na mazowsze(chyba)pierwszy raz trafiłem monetę szwedzką z tego okresu na moich terenach (mazowszu)i mam gorącą prośbę do znawców tematu. proszę o wycenę . co prawda nie chcę jej sprzedawać ale warto wiedzieć co się ma w swoich zbiorachz góry dziękuję i pozdrawiam rumianki
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 ciekawe bo znak mennicy (mincerza, bankiera?) używa polskiej litery Ż" zet z kreską na środku
rumianki Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 Sądzisz że, to fals ? jeśli tak to chyba z epoki,ja ją sam wykopałem.Monety nie są moją mocną stroną ale z tego co wiem Szwedzi bili monety w Polsce (chyba na pomorzu )ale nie takie marki.Zakładając że to jest fals z epoki to też nieźle.
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Nie powiem, że to fals.Raczej zauważam zbieżność znaków.Nie znam historri powstania polskiego znaku.Ale nie spotkałem się z nim w innych alfabetach (w tej postaci).
ponury Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Witam te 2 marki Karola XII mają wycenę 60 euro i nie jest to żaden fals.
rumianki Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 dziękuję ponury za wycenę, czy masz może jakieś katalogi aukcyjne gdzie występuje ta moneta?
ponury Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Witaj wklep sobie coinarchives to angielskojęzyczna wyszukiwarka monet nowożytnych jest tam wszystko i to dosłownie.Twoja marka ma tam rocznik 1702 cena tyczy się jednak leprzego stanu. Pozdrawiam
rumianki Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 oglądałem, super strona,dzięki za pomocpozdrawiam rumianki
PIENIACZ Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Fajna moneta! I stan zachowania nie jest najgorszy! Pozdrawiam
elnio Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 ...sądzę że to dość rzadka moneta jak na mazowsze(chyba)pierwszy raz trafiłem monetę szwedzką z tego okresu na moich terenach (mazowszu)...Zapewne to pamiątka po Wojnie Północnej (Szwecja przeciwno Rozji i Saksonii) toczonej m.in. na terenie eutralnej" Polski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.