Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 Witam Dokładnie chodzi mi o koszule jak one wyglądały czy zawsze były rozpinane tylko do połowy? Czy często miały szlufki i guziki do noszenia pagonów? I czy często miały dwie kiszenie z zakładkami na piersiach? (może ktoś wymiary takich kieszonek?) Pozdr. Sonder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 Pytam poważnie, ponieważ ostatnio temat mnie zainteresował a w necie niewiele znalazłem, główie fotki replik (może ktoś ma zdj. oryginału?)A myśle że do rekonstrukcji jakaś historyczna koszula(nie jkaś kuroniowa)jest jak najbardziej wskazana, wkońcu nie odtwarza się wyłącznie momentu boju ale także odpoczynek itp. kiedy to można ściągnąć bluzę mundurową i pokazać co żołnierz miał pod spodem. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 To chyba u niektórych już norma, że zamiast pomóc tylko się wysmiewają. Przecież to forum jest także po to żeby wymieniać się wiadomosciami. Nie rozumiem jak można tak klepać bez celu i nabijać się z kogos kto przychodzi po radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Streszczajac, We wrześniu 1939 zwykły Soldat nosił koszulę koloru białego. Długa koszula, sięgająca do ud, rozpinana do połowy. Rękawy długie, spinane guzikami. Nie miała ona kieszeni, nie miała pętelek do przypięcia pagonów - po prostu była to podmundurówka, nie przewidywano jej noszenia jako koszuli służbowej. Noszoną ją właściwie przez całą wojnę, choć nie wiem jak było z produkcją.Drugi typ to młodsza typem koszula, która mogła być noszona jako koszula służbowa", tj. z oznaczeniami dystynkcji. Miala kieszenie, guziki groszkowaneKolor w przypadku oddziałów Heer to mysioszary, potem wersje dla DAK piaskowe, nie wiem jak LW. Fotki do zilustrowania:http://www.1944militaria.com/service_shirts.htm PozdrawiamHainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Masz dobry człowieku, ja ci pomogę!pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Pozatym tysiace wariacji, wersji i rozne materialy... temat zbyt gleboki zeby tak go splycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Były też koszule z kołnierzem lub stójką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Vilkaloki - Wiesz, właściwie której rzeczy by się nie tknąć z niemieckiego ekwipunku to niejako przymuszeni jesteśmy do spłycania tematu kiedy rozmawia sie na forach. Sonder - to co opisałem to są dwa najpopularniejsze podstawowe typy. Jeżeli rekonstrukcja w USA jest się w stanie do nich ograniczyc (choc nie widzialem zeby na tych wiekszych stronach z replikami ktos sprzedawal te wersje na 39), to sadze, ze my tez mozemy. PozdrawiamH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Fakt masz rację. W niemczyźnie czego sie nie dotknac t mnogośc poraża.A co do tego ze na zachodzie nie ma koszul na 39 to wytlumaczenie jest proste. Tylko my jestesmy zainteresowani odtwarzaniem tego okresu ktory z punktu widzenia zachodnich reenactorow jest nieciekawy bo brak kamuflazy i ciekawego sprzetu ktory sie pojawil w późniejszym okresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Co do kamo: Nigdy nie zapomne jak kiedyś do Jarka (na forum: jarob) napisał Amerykanin, ktory zachwycony byl tym, ze na wrzesniowych" zdjeciach grupy (umieszczonych na stronie guardia-film) wszyscy zolnierze prezentuja sie po prostu w Feldgrau i nosza wysokie buty. Z zalem stwierdzil, ze u nich nie ma prawdziwych Niemcow", bo wszyscy biegaja w opinaczach i kamo, wygladajac tym samym - tutaj cytat - jak terrorysci. :) Tak wiec prostota nie zawsze jest taka zla. :))PozdrawiamHainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Wyjatek potwierdza regułę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.Te fotki to już znam, znalazłem też inne które zamieszcze, co w sumie powinienem zrobić odrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 Pierwsze dwie to raczej oryginały. są to zapewne te wcześniejsze. Te kuszule właśnie zastanawiały mnie najbardziej, ale już zagadka rozwiązana:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 to już te późniejse5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 miało być: późniejsze6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 no i to niewiem czy oryginalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 koszule na 5 i 6 zdj. są z różnych materiałów jakie to materiały i który rodz. był częściej używany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 Od kiedy właściwie był stosowany model póżniejszy?Guziki groszkowe stosowno zarówno do pagonów i do kieszeni czy tylko do pagonów? Chociaż wydaje mi się że przy kieszeniach to różnie bywało, i groszki i guziki z dziurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 11 Marzec 2006 Share Napisano 11 Marzec 2006 Witam!Z tego co wiem pozniejszy wzor wszedl na wyposazenie na przelomie 1942 i 1943 roku!Poza tym pod mundurem powszechne bylo noszenie podkoszulek sportowych takich jak ta http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H14649.htmltutaj policyjna ,ale kroj ogolno wojskowy http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S20854.htmlKriegsmarine http://www.germanmilitaria.com/Kriegsmarine/photos/K09453.html HJ http://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N23254.htmlhttp://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N25554.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.