Skocz do zawartości

PANTERKA FINAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch tygodniach prezentuję efekt działalności człowieka nazwiskiem Gosy z Warszawy. Uszył dla mnie gustowną panterkę z dostarczonej przeze mnie włoskiej celty. Dwustronna be ocieplenia. Koszt całkowity- ok 300 zł w tym mój materiał. Ale kurtka uszyta solidnie, nic się nie rozłazi ani nie odstaje, materiał nówka. Uważam że warto. Has Kloss przy mnie to amator.

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Detal kurtki. Zauważyłem, że wypada napisać list do moderatora że nie jest to kryptoreklama. Nie jest to kryptoreklama, ale uważam, że człowieka można spokojnie polecić jako promowanie polskiej przedsiebiorczości. Jeśli jest dobry, dlaczego nie? Niejaki Gosy sprzedaje kurtki na allegro, ale mnie nie interesowała ocieplana, dlatego dostarczyłem Mu mój materiał ustaliłem szczegóły.

jezeli mozna to sam podpisze sie co kolega hans napisal odnosnie gosego, rowniez bylem jego klientem i jestem w 100% zadowolony. jest to napewno ciekawa alternatywa w stosunku do bardzo drogich wyrobow znanych poznanskich firm.

moderatorze" wybacz

Nie chce być uszczypliwy, ale 300 zł uszycie plus koszt materiału (najmniej pewnie z 50 zł)czynią całe przedsięwzięcie daleko nieopłacalnym. Za tą cenę można sobie sprawić fajną kopię kangurki WH czy SS i to nawet grubej zimowej.

pozdrawiam

Może pod względem krawieckim jest starannie uszyta, ale niestety oryginału to to nie przypomina, jakaś nędzna (i DROGA!) imitacja panterki... fantazja.
Tam samo jak jego inne ciuchy WH szyte z nylonowego, sztucznego poncza BGS

kikafas troszke sie z toba nie zgadzam. przeczytaj uwaznie , 300 to koszt calkowity. kangurke wh fakt mozna w tej cenie kupic/uszyc(problem z materialem) ale ss to chyba juz nie. no chyba ze te badziewne kamo jakie ostatnio widzialem na MWB. o kurtce zimowej juz nie wspominam, a o ich jakosci to juz ZUPELNIE NIE WSPOMINAM.

polemizuje dlatego iz mialem okazje wspolpracowac z poznanska fabryczka i moje doswiaczenia nie sa zbyt ciekawe. pewnie wiekszosc z nas zna ich" podejscie do klienta detalicznego - setki telefonow, terminow itp. co do jaksci mundurow ok , ale kamo wszelkiej masci raczej nadaje sie wylacznie do filmowki. przedmioty jednorazowego uzytku,kto ma kurtki zimowe te zdaje sobie sprawe iz na prawdziwa akcje zimowa do lasu to one zupelnie sie nie nadaja! z drugiej strony fakt , pewnie sa uszyte 100% wg orginalu, ale coz z tego skoro sa to tylko atrapy.

Witam
Skoro już jest dyskusja o panterce autorstwa Gosy, to chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o anoraku strzelców górskich jego produkcji - czy warto kupić? Chodzi mi o wersję nieocieplaną
Pozdr.

Brak dbałości o detale:
- guziki złe
- ściagacze złe
- kaptur zły...
Kopia mierna i nie warta swojej ceny.

Zreszta jego cała twórczość to szycie sobie a muzom po zdjeciach. Widać że oryginalu w rekach nie miał. A czego nie mógł dostać z detali to maksymalnie uprościł. Pozatym materiały tragedia... Nylonowe poncza BGS i zelty austriackie ew. SS z Indii które nie przypominają niczego. i wszędzie zamiast taśm ściagających uparcie gumka i sztuczny sznurek. Sam bym nigdy nic od niego nie kupił.

Vilkaloki! stary ciebie strach sie bac, powinienes zmienic nick na Wielki Cenzor. no coz mam nadzieje ze nigdy nie bedziemy mieli okazje uczestniczyc w jedej imprezie bo ze wstydu to w ogole sie nie przebiore.

Ur, w sprawie anoraku. tak sie sklada ze to ja namowilem gosego aby mi to uszyl. faktycznie orginalu nie posiadam, a tym bardziej gosy, zreszta jak sadze 99% forumowiczow podobnie. no chyba ze Vilkaloka...ale to juz zupelnie inna sprawa.
korzystalismy m.in. z tej strony:
C:\\Documents and Settings\\ja\\Pulpit\\The Collector's Guild_pliki\\The Collector's Guild.htm

material zielony to szwedzka celta, bialy cos ala drelich.
osobiscie jestem zadowolony ,choc nie wykorzystalem go jeszcze w ternie. wg mojego zyczenia mam ocieplana wersje. w orginale ponoc nie bylo takich, ale co mi tam - grunt by bylo cieplo. bylo jeszcze pare innych poprawek: sciagacze na rekawach, sciagacz w pasie, tylne kieszenie i wysoki kolnierz. cena, sadze ze do pracy i kosztow materialu adykwatna.

panterki z włoskiego camo były nieodwracalne i bez kaptura używane tylo w SS w wzorze 42 typ 1". Obawiam się, że to zbyt radykalny sąd... Jutro podeślę kilka zdjatek.
Pozdrawiam

Megakura pytanie było czy jest to dobra kopia a nie czy podoba się megakurze. Ja odpowiedziałem na pytanie. A że Tobie się podoba... coż nad gustami się nie dyskutuje. To Ty kiedyś chciałeś szyćanorakanzug 42 z goretexu? Widac do szczegułów nie przywiazujesz zbyt dużej wagi skoro jesteś zadowolony i wolisz ocieplaną mimo że takich nie było. A co do moich uwag to pokrywają się z Twoimi poprawkami. Wiec chyba dobrze oceniłem.

R51 jeśli masz to z chęcią zobaczę FOTKI Z EPOKI ŻOŁNIERZY W TAKICH PANTERKACH JAKIE USZYŁ GOSY. Wybaczale inne mnie nie interesują bo nikt mi nie da gwarancji że wspolczesne zdjecie jakiegoś ciuszka nie jest zdjeciem repliki postażonej i przeciagnietej za samochodem żeby nabrała odpowiedniego wyglądu.

Pozdrawiam.

Nie napisałem, że panterka Gosego jest świetną repliką, zaprotestowałem tylko kiedy napisał; panterki z włskiego camo były nieodwracalne i bez kaptura używane tylko w SS w wzorze 42 typ 1". To bzdura, po pierwsze spodnie, czapki i kurtki z włoskiego camo chętnie noszone były przez Wehrmacht (zdjęcia z epoki żołnierzy Wehrmachtu w takich camo sa dosyć popularne i taki szpec jak Vilkaloki z pewnością je zna).
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią przesyłam zdjęcie. Pochodzi ono z ksiązki, z którą zapoznał się chyba każdy, kto interesuje się tematem niemieckich kurtek kamuflażowych, nie jest to więc jakaś lektura dla wtajemniczonych". Widzimy tu oryginalny egzemplarz kurtki wykonanej z włoskiego camo. Posiada ona kaptur, co zdaniem Vikaloki jest niemożliwe. Nikt tej kurtki nie przeciągał po asfalcie, bo to zbyt poważni autorzy na takie wice (w tej publikacji pojawia się kilka replik, ale ta kurtka do nich nie należy). Co do jednego z Vilkalokim się zgadzam. Przezntowana na początku wątku kurtka z włoskiej zelty wygląda dziwnie i nawet biorąc pod uwagę, że takie kurtki szyte były chałupniczo przez krawców kompanijnych, to jej krój i wykorzystany materiał to jakaś kompilacja rodem z Mad Maxa.
Pozdrawiam

Panie retimon wiec proszę o fotki.

R51 to co pokazujesz na zdjęciu to parka SS typ Charków w wersji późnowojennej rozpinanej na całej długości. Zdjęcie z ksiażki Waffen-SS Uniforms in colour photographs. Zgadzam się w pełni że z włoskiego materiału szyto spodnie, bluzy, parki, czapki, pokrowce na hełmy, kombinezony pancerne a nawet knochensacki dla FJ i windjacki dla GJ ale my rozmawiamy o PANTERKACH (inaczej Ternhemd a po angielsku smock) a te jako takie były używane tylko przez SS we wzorze 42 Typ 1. Dotychczas nikt na żadnym forum na świecie nie wykazał się udowodnieniem czegoś więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie