mgieta Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Szanowni koledzy zakupiłem w/w wykrywacz i jeżeli to możliwe prosiłbym Was o opis jak go ustawiać. Jest tam kilka pokręteł i nie bardzo sobie z nimi radzę. A tajemniczy przycisk na uchwycie jest dużą zagadką dla mnie.Bardzo proszę o pomoc bo sezon nadchodzi.
Jacek P Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Zacznij od instrukcji. I będzie po problemie :-)Szczególnie ajemniczy" przycisk na uchwycie .....
mgieta Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Myślałem, że uda się uniknąć podobnej pomocy ( poczytaj instrukcje - JacekP ) jasne jest że gdybym ją miał to bym się innych o pomoc nie prosił.
Jacek P Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Wspomniałem o instrukcji jako o radzie, byś takową sobie zakupił, gdyż zważywszy, że nie masz doświadczenia z tego typu ustawieniami, to będzie Ci b. ciężko go opanować nie znając funkcji poszczególnych pokręteł. Pzdr!
newb Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Po co kupować jak jest za darmo:http://www.whiteselectronics.com/manuals/Coinmaster%20Manuals/CM%203900%20D%20Pro%20Plus%20Instruction%20Manual.pdf
proscan Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 To nie jest instrukcja do ego" wykrywacza.pzdr.proscan
proscan Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Obawiam się, że to jednak ja mam rację.Mgieta wspomina o kilku pokretłach". A 3 pokretła ma brytyjska wersja 3900 (czułośc, tuner i dyskryminacja). Brytyjczyk" nie ma dyskryminacji ruchowej, tylko statyczną. pzdr.proscan
Kaba Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 mgieta jeżeli nikt Ci jeszcze w sprawie instrukcji nie pomógł to odżałuj i kup bo widze, że bez instrukcji będzie Ci rochę" ciężko..Pewien Pan piszący wyżej może Ci w tej sprawie pomóc...A tak przy okazji niech mi jakiś nadwrażliwiec wyjedzie z reklamą :D
newb Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Brakujący opis funkcji regulacji czułości można znaleźć w innych instrukcjach. Parametr ten w większości wykrywaczy ustawia się tak samo więc mgieta nie będzie miał problemów ze znalezieniem opisu jego działania.http://www.whiteselectronics.com/manuals/Coinmaster%20Manuals/http://www.odkrywca.pl/search/http://www.google.pl
mgieta Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 Witam koledzy dzięki za podpowiedzi Tak jak pisał proscan to wersja angielska. Instrukcje obsługi już mam ale jest po angielsku więc ciężko coś sklecić. Jeżeli ktoś ma po polsku to chętnie kupie. A jeżeli ktoś chciałby poświęcić chwile, żeby opisać jak się tym sprzętem posługiwać to będę szczęśliwy.Również chętnie bym posłuchał jak się ten sprzęt sprawuje iorientacyjne jego osiągi .Z góry bardzo dziękuję
proscan Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Pokrętło ON / OFF TUNER1. Pokrętło OFF / ON TUNER służy do ustawiania sygnału wiodącego (dźwiękowego progu czułości ang. threshold). 2. Dźwiękowy próg czułości jest to sygnał który wydobywa się z wykrywacza przy braku metalu w jego zasięgu. By uzyskać maksymalną czułość wykrywacza, dźwięk ten powinien być tak ustawiony, by był ledwie słyszalny. Tam gdzie to możliwe wskazane jest używanie słuchawek.3. By prawidłowo ustawić próg czułości należy:- przycisnąć SPUST (przełącznik umieszczony pod wskaźnikiem) i kręcąc pokrętłem TUNER, ustawić poziom dźwięku tak by był ledwie słyszalny. Zwolnić SPUST.4. Po każdej manipulacji dowolnym pokrętłem wymagane jest by próg czułości został przywrócony do pozycji wyjściowej. Czyni się to poprzez ponownego przyciśnięcie i zwolnienie SPUSTu, pamiętając o tym że sonda powinna być wówczas uniesiona na wysokość biodra. Pokrętło G.E.B/DISC1. W zakresie G.E.B pokrętła G.E.B/DISC detektor wykrywa wszystkie metale przy jednoczesnej neutralizacji wpływu mineralizacji gleby. Tryb ten jest najlepszy w terenach, gdzie mineralizacja gruntu jest silna, a nie występują duże ilości śmieci (otwieracze od puszek, gwoździe itp.). 2. Przed rozpoczęciem poszukiwań w tym zakresie, wykrywacz musi zostać dostrojony do gruntu. By tego dokonać należy:- unieś sondę na wysokość około metra;- pokrętło G.E.B ustaw w pozycji , przyciśnij i zwolnij SPUST by przywrócić ustalony próg czułości;- przybliż sondę do ziemi. Jeżeli ton się nie zmienia oznacza to, że wykrywacz jest dostrojony (procedura neutralizacji wpływu gruntu została zakończona);- jeżeli ton się zwiększa, podnieść sondę na wysokość bioder i przekręcić pokrętło G.E.B lekko w prawo. Przyciśnij i zwolnij SPUST by przywrócić ustalony próg czułości i przybliż sondę do ziemi.- jeżeli ton się zmniejsza, podnieść sondę na wysokość bioder i przekręcić pokrętło G.E.B lekko w lewo. Przyciśnij i zwolnij SPUST by przywrócić ustalony próg czułości i przybliż sondę do ziemi.- Powyższą procedurę należy powtarzać tak długo, dopóki nie będzie żadnej zmiany pomiędzy pozycją w powietrzu" a pozycją przy ziemi", wówczas detektor nie będzie reagował na zawarte w glebie minerały, dzięki czemu zasięg będzie większy- UWAGA: upewnij się że nie wykonujesz powyższej procedury nad jakimkolwiek metalem. 3. Wykrywacz może pracować w trybie z dyskryminacją jeśli grunt na danym terenie nie jest silnie zmineralizowany. Można wówczas ustawić pokrętło G.E.B/DISC w zakresie 3-10. W tym zakresie wykrywacz może reagować na zawarte w glebie minerały. UWAGA: używaj jak najmniejszej nastawy dyskryminacji, w przeciwnym wypadku razem ze śmieciami" możesz odrzucać również wartościowe przedmioty. Pokrętło SENSITIVITY Pokrętło SENSITIVITY służy do zmiany czułości wykrywacza (na metal jak i na wpływ mineralizacji). Należy ustawiać czułość zawsze na poziomie największym, na jaki pozwala mineralizacja gleby i inne warunki zewnętrzne. Skręcenie pokrętła w prawo (do pozycji HI - high, wysoka) powoduje zwiększenie czułości. Skręcenie pokrętła w lewo (do pozycji LO - low, niska) powoduje zmniejszanie czułości. 1. Silny zmineralizowany grunt może powodować następujące objawy: - problemy we właściwym ustawieniu pokrętła G.E.B.- zmiany w sile sygnale wiodącego w trakcie jak zmienia się wysokość uniesienia sondy.By zmniejszyć powyższe efekty, pokrętło SENSITIVITY należy skręcać na lewo.2. W terenie gdzie gleba nie jest silnie zmineralizowana, nie powinno być problemu z ustawieniem pokrętła G.E.B. - pokrętło SENSITIVITY należy skręcać w prawo w kierunku HI. Im słabsza mineralizacja, tym większą czułość można osiągnąć.- maksymalną czułość i zasięg wykrywacz może osiągnąć jeśli gleba nie jest zmineralizowana, a pokrętło SENSITIVITY skręcono maksymalnie na prawo.----Tyle z mojej strony.proscan
mgieta Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 PROSCAN - WIELKI DZIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.