berthie Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Witam Mam takie pytanko. Czy bagnety polskie do mauzera były osydowane?Te które widziałem czy to na żywo czy też na zdjęciach nie miały oksydy,ale w książce Krolikiewicza jest w jednym miejscu wspomniane o bagnecie oksydowanym. Czy to mogło byc działanie odgórne" czy po prostu ktoś sobie po wojnie pooksydował bagnecik.pozdro
Gość Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Była już taka dyskusja u bolasa na forum. Wniosek był taki, że być może późne były oksydowane. Oksydowane były rownież te zdobyte przez Niemców. Mam wykop wz. 29 PERKUNA i on nie był oksydowany.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 3 Lipiec 2003 Napisano 3 Lipiec 2003 Miałem przyjemność brać udział we wspominanej dyskusji. Jeżeli chodzi o oksydowanie to mobilizacyjne" bagnety z Radomia były z reguły oksydowane, choć zapewne nie wszystkie serie. Mobilizacyjne" Perkuny raczej nie, chyba że ostatnie egzemplarze, lub też tylko jakaś część produkcji.Pozdrawiam,Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.