Niftos Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Witam !Czym lepiej/dokladniej usunac rdze, wszelkie za i przeciw elektroliza kontra woda z octem.Slabo sie na tym znam wiec chcialbym poznac zdanie doswiadczonych kolegow.
Horst Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Nigdy octem, niszczy strukturę metalu (zżera go...)Elektroliza to bezpiecznie rozwiązanie, nie dość że łądnie czyści to na dodatek bezpiecznie.Pozdrawiam
Niftos Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 no tak ale co zrobic z rdza np w lusce stalowej, w lufie, w miejscach trudno dostepnych ... ??
Cyrograf15 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Można wsadzić elektrode do srodka. Robiłem tak z pochwą od bagnetu (label). Miejsca trudno dostępne bez specjalnych zabiegów czyszczą się tylko wolniej. Odradzam trawienie kwasami.Wojtek
Niftos Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 mam rozumiec ze nie ma ograniczenia czasowego co do stosowania elektrolizy ? nic sie z fantem nie stanie gdy zdecydowanie dluzej niz potrzeba bedzie poddany elektrolizie ? (mam tu na mysli oczyszczenie trudno dostepnych miejsc)
krzycho Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 ze stalowym niepowinno , ale np. aluminium zjada... a ocet to tylko niszczenie fantów a nie czyszczenie
Cyrograf15 Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Z elektrolizą w NaOH to bez przesady max to dni nie tygodnie.Wojtek
berdan Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Po occie będziesz miał srebrzysty przedmiot wyglądający tandetnie.Elektroliza to najlepsza forma.Nie martw się zakamarkami - w procesie elektrolizy rdza odkruszana jest poprzez tworzony wodór - reakcja zachodzi wszędzie.
dect Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Zadnego octu. Elektro z NaOH, ale pamietaj, ze to Ci zezre ewentualna oksyde.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.