Skocz do zawartości

Miejsca rozstrzelań Warszawa?

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym zrobić zdjęcia wszystkich tablic w Warszawie z serii: „w tym miejscu hitlerowcy zamordowali .. Polaków.”
Jak znacie takie miejsca to podajcie adresy.

Tylko tablice z Warszawy mnie interesują, ale może możnaby zrobić takie galerie dla innych miejsc w Polsce.
Napisano
Widzę że brak jest tablicy na Zoliborzu ul.Wybrzeże Gdyńskie z września 39r.rozstrzelali mieszkańców willi przy wale Wiślanym.pozdro.
Napisano
Witam.
Moim zdaniem pytanie jak najbardziej aktualne. O ile dobrze zauważyłem to podany link odnosi się do miejsc pamięci związanych z Powstaniem. A przecierz hitlerowcy mordowali przez cały okres okupacji.
Na pewno pomocnym materiałem w Twoich poszukiwaniach będzie książka Przewodnik po upamiętnionych miejscach walk i męczeństwa lata wojny 1939-1945". Na temat takich miejsc w Warszawie jest tam 28 stron z dokładnymi adresami, krótkim opisem i mapkami.
Pozdr. Andy.
Napisano
+ seria Warszawskie Termopile 1944-1945" W-wa 2001, kilkanaście tomików (np. każda dzielnica ma swój) z fotkami i opisami, gł czas PW, ale nie tylko.
pzdr, slw
  • 1 month later...
Napisano

Czy może ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat takiej tablicy pamiatkowej:

Jasna 12. Tablica upamiętniająca 46 powstańców spalonych przez hitlerowców 18 sierpnia 1944 r."

Tak mi się wydaje że Jasna 18 to było samo centrum powstańczej strefy i do końca Powstania było w naszych rękach. Jak to możliwe, że w takim miejscu dokonano zbrodni? Tablice upamiętniają raczej miejsca gdzie szwaby i ich pomagierzy mordowali czywilów, rannych i jeńców, a nie miejsca gdzie w wyniku walki, nalotu itp zabito Warszawiaków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie