a.korbaczewski Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Chciałbym zrobić zdjęcia wszystkich tablic w Warszawie z serii: „w tym miejscu hitlerowcy zamordowali .. Polaków.”Jak znacie takie miejsca to podajcie adresy.Tylko tablice z Warszawy mnie interesują, ale może możnaby zrobić takie galerie dla innych miejsc w Polsce.
Kopi Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Witam.http://sppw1944.republika.plPodstrona: Mapa pamięci.PozdrawiamKopi
a.korbaczewski Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 no to pytanie nieaktualne jest. dziękuję
a.korbaczewski Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 ale chyba nie ma tu tablicy na ul. Jasnej koło filharmonii.
Darek419 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Nie ma również przy ul św Wincentego na Bródnie Maj 44 17 osób rozstrzelali przy wiadukcie.pozdro.
Darek419 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Widzę że brak jest tablicy na Zoliborzu ul.Wybrzeże Gdyńskie z września 39r.rozstrzelali mieszkańców willi przy wale Wiślanym.pozdro.
KamAndy Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Witam.Moim zdaniem pytanie jak najbardziej aktualne. O ile dobrze zauważyłem to podany link odnosi się do miejsc pamięci związanych z Powstaniem. A przecierz hitlerowcy mordowali przez cały okres okupacji.Na pewno pomocnym materiałem w Twoich poszukiwaniach będzie książka Przewodnik po upamiętnionych miejscach walk i męczeństwa lata wojny 1939-1945". Na temat takich miejsc w Warszawie jest tam 28 stron z dokładnymi adresami, krótkim opisem i mapkami.Pozdr. Andy.
slw Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 + seria Warszawskie Termopile 1944-1945" W-wa 2001, kilkanaście tomików (np. każda dzielnica ma swój) z fotkami i opisami, gł czas PW, ale nie tylko.pzdr, slw
a.korbaczewski Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Czy może ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat takiej tablicy pamiatkowej:Jasna 12. Tablica upamiętniająca 46 powstańców spalonych przez hitlerowców 18 sierpnia 1944 r."Tak mi się wydaje że Jasna 18 to było samo centrum powstańczej strefy i do końca Powstania było w naszych rękach. Jak to możliwe, że w takim miejscu dokonano zbrodni? Tablice upamiętniają raczej miejsca gdzie szwaby i ich pomagierzy mordowali czywilów, rannych i jeńców, a nie miejsca gdzie w wyniku walki, nalotu itp zabito Warszawiaków.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.