Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Szabla ros.stan 1 do 10 6" Ostrogi prawdop. Polskie podkowy bardzo ciekawe. Lufa dluga 146 cm osimiokontna kapiszon.Stan 5" Guziki, jakies monety 9 sztuk 1szt pierscien mosiadz sred.22cm szer.7cm prawdopodobnie od kola.Przeczytalem w histori ze 14 2 1831r, General.Dwernicki dokopal ruskim.No i dobrze.
SZZ Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Gratuluję!!!Na pobojowiskach z Powstania Listopadowego bardzo trudno jest cokolwiek znaleźć, dlatego moje uznanie jest tym większe. W ostatnią niedzielę czesałem razem z kolegami tzw. Szaniec Geismara" - rosyjski obóz zdobyty przez WP 31.III.1831 r. i nie znaleźliśmy kompletnie nic z tego okresu - jedynie II wojenne łuski od mosina i pepeszki. Jedyne znane mi znalezisko z szańca to jedna smętna kulka karabinowa, znaleziona przez znajomego w zeszłym roku . Tak się zastanawiam - jak to możliwe, że w miejscu, w którym wg pamiętnikarzy jadło, piło, spało i srało a nakoniec walczyło kilka tysięcy chłopa kompletnie nic nie ma.Czy możesz podać, jakie monety znalazłeś i z jakich lat oraz jakiego typu jest znaleziona szabla?Jakim wykrywaczem szukałeś?Pozdrawiam SZZ
maxikasek Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Odpowiedź prosta -kilka tysięcy okolicznych chłopów, którym wszystko się przyda.
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 DLA J Jeszcze sie z tym nie uporalem jak sie doczyszcze to wtedy fotki. DLA SZZ monety napewno ruskie szabla nie wiem, najciekawsze to podkowy na 30 lat szukania to pierwszy raz cos takiego znalazlem ,a tak ogolnie to ciekawy teren.Tylko ktos wczesniej juz szukal bo dolki jeden przy drugim oczywiscie nie zasypane.Monety nie gleboko ok,30cm szabla 80cm,jeszcze sie odezwe ALL
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 DLA J Jeszcze sie z tym nie uporalem jak sie doczyszcze to wtedy fotki. DLA SZZ monety napewno ruskie szabla nie wiem, najciekawsze to podkowy na 30 lat szukania to pierwszy raz cos takiego znalazlem ,a tak ogolnie to ciekawy teren.Tylko ktos wczesniej juz szukal bo dolki jeden przy drugim oczywiscie nie zasypane.Monety nie gleboko ok,30cm szabla 80cm,jeszcze sie odezwe ALL
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 To masz niezły sprzęt, że tak głęboko kopiesz. Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Wykrywacz mam ok.Podaje miejscowosc.Wolka Swiatkowa Sympatyczni mieszkancy ale nie wiele wiedza.Pozdrawiam ALL NIe wiem ale cos serwer utyka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.