pawlik832 Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Poszukuję map Koszalina i okolic. Szukam też planów bunkrów w Koszalinie. Na dniach wrzucę fotki bunkrów.
luger Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 A to w Koszalinie sa jakieś bunkry???Ciekawostka...
luger Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/lu02_small.jpghttp://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/obraz_044_small.jpgNp. takich?;)
pawlik832 Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Dokładnie takie...tylko troszkę lepsza rozdzielczość:)
pawlik832 Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 j.w.Jak tylko zrobi się troszkę cieplej dam fotki ciekawszych miejsc. Są to miejsca dosyć niedostępne w taką pogodę, ciekawe miejsca położone nad Dzierżęcinką. Dam też niedługo fotki bunkrów-schronów(?) położonych niedaleko dzisiejszej remizy.
luger Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Na tych zdjęciach są szczeliny rzeciwlotnicze i zapewniam, że nie ma w nich nic ciekawego. Zwiedzałem je ponad 20 lat temu:)Pozdrawiam L.
pawlik832 Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 W nich napewno nie (syf po libacjach), a byłeś w zasypanym częściowo tunelu nad Dzierżęcinką na wysokości Hibnera? Ja tam byłem za małolata i jak przyjdzie wiosna to się tam wybiorę. Słyszałem że wzdłuż rzeki coś tam jeszcze jest. Muszę to sprawdzić.
karis Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Witam!W koszalinie jest jeszcze wiele innych ciekawszych bunkrów>Znam jeden , który jest otwarty wiec na wiosnę planuje się do niego wybrac.Pozdrawiam!
luger Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Dajcie spokój z fantazjami. W Koszalinie nie ma bunkrów (przynajmniej znanych) są tylko schrony przeciwlotnicze zaróno poniemieckie jak i powojenne polskie z lat 50-tych.Cytuje za wikipedią: schron, obiekt fortyfikacyjny typu zakrytego; nazwa potoczna nieużywana w fachowej termonologii...:) A klehdy spod budki z piwem niech zostaną na swoim miejscu:)Pozdrawiam L.
akwabud Napisano 13 Maj 2006 Napisano 13 Maj 2006 Jeden z bunkrów znajduje się w samym centrum miasta, na rynku. Jest zabetonowany, nie ma do niego dostępu. W latach 60 postawiono na nim .... pomnik. Tak, pod pomnikiem przed ratuszem znajduje się najprawdziwszy bunkier z okresu II wojny światowej. PozdrowieniaArtur
pido Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 Witam,jeśli chodzi o bunkry w Koszalinie ? to rzeczywiście, nie ma prawdziwych.Ale..Pod całym (?) miastem są ogromne podziemia (było wejście w okolicach dawnego kina Adria, w kierunku do Straży Pożarnej. Kiedyś (jakieś 15 lat temu było odsłonięte (osunęła się ziemia), byłem tam kilkakrotnie.. Co ciekawe, wewnątrz pamiętam, że były przymocowane do ścian kable, takie jak w większości podziemnych obiektów niemieckich. Powyżej tego wejścia, na skarpie pomiędzy bankiem a SP było wyjście z czegoś w rodzaju baszty (góra zasypana i zabetonowana). Będąc wtedy dzieciakiem bardzio mnie to interesowało, słyszalem nawet kilka nieprawdopodobnych opowieści od dziadka jednego z kolegów..Co do rejonów Dzierżęcinki. Tak, to teren, który też był przez nas często odwiedzany. To okolice dawnej papierni, ktora została wysadzona przed wkroczeniem Armii Czerwonej.Podobno zalano tam około stu jeńców rosyjskich. Na końcu Hibnera, za oczyszczalnią były jeszcze kiedyś ruiny wysadzonych pomieszczeń. To było częste miejsce zabawy..;?))Dość ciekawym miejscem jest stara papiernia na miejscu późniejszej drukarni (mam nadzieję, że jeszcze tam jest, nazywało się to Intropol). Za płotem, na skarpie jest schron, który jest zasypany i prowadzi właśnie na teren drukarni.Miałem kiedyś okazję zwiedzić teren tej drukarni, a zwłaszcza dawny budynek główny.. Pamiętam dokładnie kilka wielkich poziomów w dół, dużych żelbetonowych pięter.. I jeszcze coś, na dole... coś bardzo tajemniczego i działającego na wyobraźnię.. Ale, jak kogoś to rzeczywiście zainteresuje.. Niech się odezwie.Pzdr
kamene1 Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 KOSZALIN.Idac stara sianowska zaraz za szpitalem skrecajac w prawo w las po przejsciu ok.100m z lewej strony plynie strumyk.Idac pod prad kilkanascie metrow znajdzuemy sie dokladnie na srodku podziemnej budowli,z ziemi wystaje kilka wywietrznikow na obszarze kilkudziesieciu metrow kwadratowych oraz conajmniej dwa betonowe wlazy.Niestety odkad pamietam(ponad 20-lat)sa zalane.Czy to jest zwykly schron?Czy ktos ma ten temat ma jakies informacje?
luger Napisano 18 Sierpień 2006 Napisano 18 Sierpień 2006 To jest jakiś podziemy zbiornik na wodę. Jakieś 25 lat temu a może więcej obok stał jeszcze budyneczek jakiejś stacji pomp lub przepompowni.Pozdrawiam L.
kamene1 Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 Pamietam ten budyek ale wydaje mi sie ze to byl zwykly dom.Zbiornik na wode?Jeden poniemiecki stoi kawalek dalej przy st.sianowskiej,ale wszystko mozliwe.Dzieki,pozdrawiam.
piotrek.klon Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Jest jeszcze jeden kompleks schronów w Koszalinie. Znajduje sie kolo giełdy, w lesie, na tzw. ścieżce zdrowia", niestety jest w opłakanym stanie (użytkowane jako miejsce pijackich schadzek). Można wejść do każdego schronu, ale nie wiem czy jest sens... Pozdrawiam.Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.