ridiger Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Mam zasdnicze pytanie.Czy jakaś firma produkuje lub zainteresowała się wykonaniem elektronicznego młotka ( dzwiękowego) do wyszukiwania pustek za ścianami.Chodzi mi oto, żeby zamiast pukania młotkiem w ścianę a potem słuchania tego co powróci. Przyłożyć do sciany, podłogi lub sufitu przyrząd i zobaczyć na monitorze co jest za.Wiem, ze ultradźwięki są e" ale niskie częstotliwości aż się proszą.Tak po za tym to poważna działka do zagospodarowania i sądze, że spora kasa.
proscan Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Myślę że pomysł nie jest wart rozważania, ale ponieważ powraca wielokrotnie spróbujmy wspólnie się zastanowić.To co kolega proponuje to coś w rodzaju metody impulsowej". Następuje uderzenie i słuchamy jaki pojawia się dźwięk. O powracaniu raczej nie ma mowy, bo fala akustyczna kiepściutko propaguje w takich ośrodkach jak beton, cegła itd. Jeśli już to jest wściekle tłumiona.Jeśli nawet przepropaguje kilkadziesiąt cm, to napewno nie powróci. Np. walnięcie młotkiem w ścianę spowoduje, że sąsiad ułyszy. My natomiast słyszymy to samo co w chwili walnięcia + wybrzmiewanie spowodowane drganiem. Jeśli walniemy w beton, to dźwiek jest krótki i nic ciekawego nie słychać. Walniecie w ściankę gipsową, powoduje że powierzchnia drży przez jakiś czas.Osobiście widzę możliwość zrobienia automatu, który rozpoznaje w co się uderzyło (wystarczy analizować spectrum sygnału dźwiekowego przy uderzeniu). Tylko jaka cholerę to robić skoro i tak to słychać ?proscan
ridiger Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Nie zgadzam się z tą odpowiedzią.Puknij w ścianę młotkiem a potem przyłóż ucho lub szklankę do tej ściany i co usłyszysz?Jeszcze inaczej sprawa wygląda jak pukniesz metr dalej od miejsca w którym słuchasz. Zupełnie inny pogłos wyda ściana za którą jest skała lub ziemia, a inny ściana za którą jest pustka i to w zależności od rozmiaru tej pustki.Ja widze to tak.Nadajnik: bijak mechaniczny ( ale tu wchodzi błąd bo udeżenia nie będą takie same)lub silny głośnik o określonym spektrum częstotliwości przyłożony do ściany.Odbiornik: czuły mikrofon (lub kilka mikrofonów) analizujący spektrum powracającego sygnału. Całość można skalibrować metodą doświadczeń na konkretnych obiektach. Jeżeli wynik będzie w granicach 80% to sukces. A jak się to da obejżeć na ekrsnie w postaci zobrazowanej w 3D to będzie ameryka.Panowie od wykrywek jeszcze raz powtażam otwiera się nowa nisza rynkowa" do pracy.
proscan Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Ciekawy sposób dyskusji. Najpierw niezgadzasz się z moją odpowiedzią, a potem powtarzasz dokładnie to co napisałem.Tyle tylko że upierasz się na jakieś powracanie". To ma mało wspólnego z metodą echa.Walnij w akusz blachy - posłuchaj dźwięku. Przyłóż ten sam arkusz do ściany i porównaj. Dźwięk bedzie zuspęłnie inny. Zmieni się po prostu rezonans.Jeśli ktoś lubi się bawić i ma mnóstwo czasu do zmarnowania, to zachęcam do eksperymentów.proscan
Geoscan Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Proponuję lekturę z tego zakresu http://www.ndt.net/article/dgzfp05/p09.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.