Skocz do zawartości

polski 7 TP. W RUMUNII?

Gość harrys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WYCZYTALEM NIEDAWNO W JAKIEJS GAZECIE O TEMATYCE WOJSKOWEJ ZE W MIESCIE \PRESOV\" W RUMUNII STOI NA COKOLE JAKO POMNIK- POLSKI 7 TP.POMNIK PONOC STOII PRZED KOSZARAMI WOJSKA .CZY KTOS MOZE TO POTWIERDZIC LUB COS DOKLADNIEJ O TYM WIE? BO GAZETY LUBIA CZASAMI KLAMAC,I NIE MOZNA TAK WIERZYC.A PROPO TANKIETKI W BELGRADZIE-MOJ KOLEGA MA ZDJECIE JEJ Z TEGO MUZEUM I WYGLADA NICZEGO SOBIE,TYLKO SZKODA ZE STOI NA DWORZE.
Napisano
fajnie.....
ale w jakiej gazecie, kiedy, kto to napisał, czy jest dokumentacja, etc....
Konkrety proszę, bo inaczej to jest tylko robienie zamieszania.
a.

p.s.
NIE PISZ WERSALIKAMI, kolego.
Napisano
byl to archiwalny numer zdaje sie \zolnierz polskiego\" z roku 96.numeru i autora nie pamjetam,a gazete mialem przelotnie,wiec wiecej danych niemam.i nikt nie robi zamieszania-po to sluzy przeciez forum.stwierdzam fakt.sa ludzie co moga wiedziec cos wiecej na ten temat.
Napisano
Z całym szacunnkiem,ale gdyby coś takiego miało miejsce to Janusz Magnuski by o tym pisał.To tak jak legendy P.Fischera z Undergrondu o stadach tankietek TKS używanych w Rumunii do orania pola.A wogule to ciekawy kraj ta Rumunia - ciekawe co jeszcze tam się znajdzie.W RPA znaleziona 100-letni tort,to może na Słowacji znajdzie się \Orzeł\"??
Hartmann
Napisano
proteus sie nie zna na czolgach zbyt dobrze ale chcialby powiedziec ze presov jest na slowacji a nie w rumunii
Napisano
mozliwe ze jest na slowacji,moze przekrecilem nazwe tego miasta.artykul widzialem dosyc dawno wiec moglem cos z nazwa przeinaczyc.przytaczam fakt ze cos takiego bylo napisane.ja osobiscie podchodze do tych informacji gazetowych z rezerwa,ale warto niekiedy kogos zapytac \ czy cos wiadomo na temat....\"
Napisano
Najlepszy nazywał się Janusz Magnuski i już nie żyje.Cała reszta z nas to jedynie kandydaci na uczniów.
Hartmann
Napisano
Myślcie co checie, ale pozostaje mi zgodzić się z przedmócą.
a.
Napisano
No Panowie, ja widziałem to zdjęcie, jaszcze nie mogę sobie przypomnieć, gdzie go mam, ale jak znajdę to udowodnię wszystkim niedowiarką, że taki TKS istnieje.
Pozdrawiam
Napisano
Opowiadacie Panowie głupoty.Swego czasu P.Ryszard Wójcik był zamieścił w swojej książce zdjęcie czołgu T-26 stojącego gdzieś na pomniku.Twierdzi On iż podwozie tego czołgu należy do 7Tp,a resztę dorobili Rosjanie.Moje zdanie jest odrębne w tym temacie.A jeśli ktoś chce szukać zdjęcia niech szuka - daj Boże zdrowie.
Hartmann
Napisano
Czy aby szanowny kolega hartmann nie jest nieco zarozumiały i zbyt pewny siebie?
Napisano
\Czy aby szanowny kolega hartmann nie jest nieco zarozumiały i zbyt pewny siebie?\"

może ma ku temu powody i dowody? :)))
Napisano
Kolega Hartmann ma rację, ja też widziałem zdjęcie w książce i wygląda to na T-26. Bo niby po co Rosjanie mieli by przerabiać nasze 7TP, skoro mieli bardzo podobne czołgi, lepiej nadające się na pomniki.
Napisano
A czy szanowny kolega presler ma dowody mogące obalić moje słowa.Jeśli nie ma to niech nie pyszczy.
Hartmann
Napisano
Nerwica ?.Spokojnie ,niech wszyscy szukają może coś w tym jest.Z takim podejściem proponuje zakopac wykrywacze.
Napisano
moi drodzy koledzy !! po co te nerwy? rumunia naprawde jest duza,a dawnego sprzetu polskiego moze byc tam wiele.a pan MAGNUSKI autor o broni pancernej napewno w calej rumunii nie byl i wielu rzeczy mogl nie widziec.wiec nawet w jakiejs miescinie pod nazwa \BRASOV\" a nie \PRESOV\" cos takiego raczej stoi.kto wie?
Napisano
zapomnialem jeszcze .dysponuje zdjeciem kolorowym tankietki w belgradzie.byl tam moj kolega.wiec mam z tamtad kilka fotek.ale nie mam jak pokazac-brak skanera i aparatu cyfrowego.
Napisano
Właśnie widać tu \ aszą\" prawdziw mentalność i my chcemy do Europy!!!! Darujmy sobie wszyscy.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie