Skocz do zawartości

1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego

katchor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów!
To w sumie mój pierwszy post, ale biernym użytkownikiem i obserwatorem Forum Odkrywcy jestem już od baaardzo długiego czasu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i wierzcie mi, że mam ogromny szacunek dla Was i dla Waszej wiedzy.
Zdecydowałem się napisać, bo widzę, że chyba nie podnosiliście tutaj jednego wątku. Otóż praktycznie każdy z Was/Nas może wesprzeć finansowo - bez ponoszenia kosztów - jakąś organizację pożytku publicznego, czyli organizację pozarządową, która działa np. na rzecz podtrzymywania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, upowszechniania wiedzy i umiejętności na rzecz obronności państwa itp. Liczba organizacji pożytku publicznego w Polsce przekroczyła już 4 tys., a wiele z nich, jak się pewnie domyślacie, boryka się z problemami finansowymi.
Tymczasem większość z Nas może przekazać 1% podatku dochodowego na rzecz jakiejkolwiek organizacji pożytku publicznego. Jedyny koszt, jaki się przy tym ponosi, to opłaty związane z wykonaniem przelewu na konto organizacji. Oczywiście przekazana kwota (do wysokości 1% podatku) jest zwracana przez Urząd Skarbowy. Szczegóły jak to uczynić znajdziecie m. in. na stronach www.pozytek.gov.pl albo www.jedenprocent.pl. Zainteresowanym służę radą. :)
Pozdrawiam!
PS. Specjalne pozdrowienia dla Kocura! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie