Skocz do zawartości

bitwa o radków

sanshin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Poszukuje wszelkich informacji o bitwie o miejscowość Radków w kotlinie kłodzkiej.Szukałem wszędzie ale nic nie mogłem znaleźć.Będę wdzieczny za wszelkie linki czy inne informacje.

pozdrawiam
Sanshin
Napisano
a była jakaś bitwa o tę miejscowośc?
z tego co wiem to nie toczyły się w tamtym rejonie walki.
chyba że z Czechami???
pekar
Napisano
61 Rocznica Bitwy

pod Radkowem

Po raz kolejny spotkali się w naszej szkole kombatanci i uczestnicy Bitwy pod Radkowem. Młodzież przywitała ich znanymi pieśniami partyzanckimi a następnie delegacje składały kwiaty pod tablicą pamiątkową w szkole oraz pod pomnikiem.

Uroczystą Mszę św. w Kościele w Dzierzgowie uświetnił chór „Niezastąpie­ni” pod kierunkiem Mieczysława Króla. Następnie wszyscy udali się pod pomnik „Na grobli”, gdzie znów składano kwiaty i palono znicze. Wojenne wspomnienia kombatantów mieszały się z opowieściami o aktualnych smutkach i radościach uczestników tamtych wydarzeń. Na zakończenie odbyło się w szkole spotkanie kombatantów z chórem „Niezastąpieni” gdzie znów wspólnie śpiewano znane pieśni. Padło wiele serdecznych słów podziękowania pod adresem Pana wójta i Pani dyrektor za życzliwe przejecie i sympatię okazywana podczas corocznych spotkań.

Opis pochodzi ze strony www.radkow.ugm.pl

Tak wiec chyba sie tam trochę prali.

pozdrawiam
Sanshin
Napisano
bitwa pod Radkowem dotyczy Radkowa w pow.jędrzejowskim na kielecczyżnie.zajrzyj na stronę www.radkow.ugm.pl w dziale historia.
pozdrawiam pekar
p.s.kotlina kłodzka nie była terenem walk polsko niemieckich,było tylko kilka potyczek polsko czeskich
pekar
Napisano
O kurde ale byka walnąłem:)Ja byłęm swiecei przekonany ze to stronka z kotliny kłodzkiej.Dzięki za wyprowadzenie z błędu.

pozdrawiam
Sanshin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie