Skocz do zawartości

16 Pz.Div.-proszę o jakiekolwiek wiadomości...

Gość bjarrsb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję wszelkich wiadomości (dokładny skład,dowódcy poszczególnych pułków,szlak bojowy itp.)dotyczących niemieckiej 16 DPanc po jej ponownym sformowaniu w 1943r.
Także opisy walk 16 DPanc w okolicach baranowa i Kielc.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc i pozdrowienia 4 ALL...bjar
Napisano
Aha! Przypomniałem sobie : może ktoś ma jakieś skany cy cuś" zdjęć z pojazdami należącymi do 16 DPanc ?
fotki mile widziane!!!
Napisano
20.02.dowódca 16DywPanc Generalmajor Dietrich von Muller zostaje odznaczony Mieczami do Liści Dębu Krzyza Rycerskiego w Kwaterze Fuhrera.Tam otrzymuje zapewnienie o odbudowie zniszczonej dywizji, po walkach na linii Wisły.22.02 wiadomość ta dociera do rozproszonych oddziałów dywizji i wzbudza nieukrywaną radość.W tym czasie stan dywizji:PzRgt 2 -4 Pzkfw V Panther i Pzkfw IV,
PzJgAbt 2 bez zadnego Jagdpanzer IV, PzGrenRgt 64 posiadał jeszcze dwie grupy bojowe.26.02. szef Sztabu Generalnego Grupy Armii Srodek nakazuje uzupełnić dywizję jednostkami DywPanc Juterbog.i wcielić ją do XXIVKPanc.Odbudowuje się w Saksonii.28.02.Ia dywizji Oberstlt Rosewich melduje wysłannikowi OKH Oberst Freyer: dywizja będzie gotowa na wieczór 3.3.45.
5 marca, atakuje pod Lubaniem, bez powodzenia.Jak napisano w książce ,,Geschichte der 16PzDiv:drogi był rozmiękczone, ludzie nie zgrani ze sobą, nowi oficerowie niedoświadczeni".Przegrupowuje się 6 marca rankiem.Odmaszerowuje w pierwszej połowie marca do Oderberg.Związek Kombatantów 16DywPanc rozwiązał się w 12.2002r.
Napisano
Wielkie dzięki dla kolegi za informacje!Może ma kolega jakieś inf. o 16 Pz.Div. z okresu walk pod Kielcami w styczniu 1945r.?Interesują mnie też informacje o 17 Pz.Div. i 20 Pz.Gren.Div.(szczególnie skład tej drugiej...)
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich.
Napisano
Wielkie dzięki za informacje.Dobrze to ująłeś: pancerna".No ale cóż w 1945r. niemieckie DPanc były już pancerne tylko z nazwy.Wielkie dzięki za ten adres-jeszcze go nie sprawdzałem ale juz wkrótce zobaczę co sie tam dzieje...
Dzięki i pozdrawiam.....Michał
Napisano
Vonadamski pisz na skrzynkę to udzielę Ci informacji.
W przybliżeniu mogę powiedzieć że jestem ze Świętokrzyskiego...
bjarrsbcrew@poczta.onet.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie