Gość Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 Poszukuję wszelkich wiadomości (dokładny skład,dowódcy poszczególnych pułków,szlak bojowy itp.)dotyczących niemieckiej 16 DPanc po jej ponownym sformowaniu w 1943r.Także opisy walk 16 DPanc w okolicach baranowa i Kielc.Z góry dziękuję za okazaną pomoc i pozdrowienia 4 ALL...bjar
Gość Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 Aha! Przypomniałem sobie : może ktoś ma jakieś skany cy cuś" zdjęć z pojazdami należącymi do 16 DPanc ?fotki mile widziane!!!
Gość Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 20.02.dowódca 16DywPanc Generalmajor Dietrich von Muller zostaje odznaczony Mieczami do Liści Dębu Krzyza Rycerskiego w Kwaterze Fuhrera.Tam otrzymuje zapewnienie o odbudowie zniszczonej dywizji, po walkach na linii Wisły.22.02 wiadomość ta dociera do rozproszonych oddziałów dywizji i wzbudza nieukrywaną radość.W tym czasie stan dywizji:PzRgt 2 -4 Pzkfw V Panther i Pzkfw IV,PzJgAbt 2 bez zadnego Jagdpanzer IV, PzGrenRgt 64 posiadał jeszcze dwie grupy bojowe.26.02. szef Sztabu Generalnego Grupy Armii Srodek nakazuje uzupełnić dywizję jednostkami DywPanc Juterbog.i wcielić ją do XXIVKPanc.Odbudowuje się w Saksonii.28.02.Ia dywizji Oberstlt Rosewich melduje wysłannikowi OKH Oberst Freyer: dywizja będzie gotowa na wieczór 3.3.45.5 marca, atakuje pod Lubaniem, bez powodzenia.Jak napisano w książce ,,Geschichte der 16PzDiv:drogi był rozmiękczone, ludzie nie zgrani ze sobą, nowi oficerowie niedoświadczeni".Przegrupowuje się 6 marca rankiem.Odmaszerowuje w pierwszej połowie marca do Oderberg.Związek Kombatantów 16DywPanc rozwiązał się w 12.2002r.
Gość Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 Wielkie dzięki dla kolegi za informacje!Może ma kolega jakieś inf. o 16 Pz.Div. z okresu walk pod Kielcami w styczniu 1945r.?Interesują mnie też informacje o 17 Pz.Div. i 20 Pz.Gren.Div.(szczególnie skład tej drugiej...)Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich.
Gość Napisano 21 Czerwiec 2003 Napisano 21 Czerwiec 2003 Wielkie dzięki za informacje.Dobrze to ująłeś: pancerna".No ale cóż w 1945r. niemieckie DPanc były już pancerne tylko z nazwy.Wielkie dzięki za ten adres-jeszcze go nie sprawdzałem ale juz wkrótce zobaczę co sie tam dzieje...Dzięki i pozdrawiam.....Michał
vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2003 Napisano 22 Czerwiec 2003 Witam!!!Moze nie na temat :)Skad jestes Bjar??? Kilka info mozemy wymienic.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 Vonadamski pisz na skrzynkę to udzielę Ci informacji.W przybliżeniu mogę powiedzieć że jestem ze Świętokrzyskiego...bjarrsbcrew@poczta.onet.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.