TORS-HAMER Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Hej Gemini.Nie denerwoj sie masz racje,historia nie podaje pewnych faktow. Utrata G,Slaska oznaczala szybki i definitywny upadek Trzeciej Rzeszy. Znaczenie tych terenow dla zainteresowanych ksiazka- AUSCHWITZ im IG-Farben-Prozess Holocaustdokumente. Herausgegeben von Udo Walendy. Verlag fur Volkstum und Zeitgeschichtsforschung.1981. Na temat walk- Georg Gunter -LETZTER LORBER- Geschichte der kampfe in Oberschlesien von Januar bis Mai 1945.wydana1974r przez Oberschlesischer Heimatverlag GmbH. Polecam tez autora-Erich Kern -GENERALFELDMARSCHALL SCHORNER- sa mapy bitew dokumenty opisy bitew,itd. Milego czytania.
TORS-HAMER Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Hej Gemini. Jesem Dolnoslazakiem nie znam za bardzo z autopsji waszych stron, napisz cos wiecej o tych doswiadzceniach.O Skorzennym to znana historia.
gemini Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 TORS-HAMER! odpo. może to ci się wyda dziwne ale Górny śląsk był w czasie wojny kolebką szkoleniową dla różnych grup dywersyjnych jak i sabotazowych.Niemcy kładli szczególną uwagę na anonimowośc jakichkolwiek działań.A tu były szczególne warunki.Zero frontu.Ludność prawie niemiecka i wszystko było pod kontrolą .Szczególną kontrolą.Gwara śląska z czystą mową polską-natychmiastowa reakcja grup reakcji oczywiście niemieckich.Osobiście buszuję po tych terenach i zdziwiłbyś się co tu w glebie można znależć! adie.!
gemini Napisano 9 Luty 2006 Autor Napisano 9 Luty 2006 Tors-Hamer mam doświadczonko z NYSY tam służyłem w MON-ie w latach 1983-1985 i miałem okazję w tym czasie Szperać w tych[dziurach] jak zgubiło się dwóch łebków ..............od trepów to zrobiło sę gorąco [Fort nr-2]
TORS-HAMER Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 W tych latach bylem w niedaleko ciebie B,Opol, 1 brama komp,rozm, zapewne mowisz o okolicach zwirowni.
gemini Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 służyłem na grodkowskiej 33Nyski Pułk zmechanizowany sama Panika przez dwa latka w sumie przerąbane
gemini Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 odpo. dla ciebie TORS-HAMER a właściwie to skąd? ta ksywka/
TORS-HAMER Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 To stara historia,.Co dzieje sie teraz z fotami w Grodkowie,pewnie wszystko calkiem zdezolowane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.