Łukasz Napisano 15 Czerwiec 2003 Autor Napisano 15 Czerwiec 2003 Witam! Mam pytanko, czy na radzieckich hełamch z okresu II w.ś. były namalowane czerwone gwiazdy? Z góry dzieki za odpowiedź! Pozdrawiam, Łukasz
Gandalf de Grey Napisano 19 Czerwiec 2003 Napisano 19 Czerwiec 2003 Salve,Generalnie gwiazdki byly i nie byly na helmach. Mam wiec czarne gwiazdki na helmach tzw finskich (kolejna juz odmiana z lat 20-ych), widzialem na zdjeciach z czerwonymi gwiazdkami z czasow 17. IX. 1939, oraz z czasow bitwy pod Lenino. Nie mam w mojej malutkiej kolekcji 4 i 6 nitowych z jakimikolwiek gwiazdkami.PozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 Gwiazdy na hełmach w 2 wojnie były, ale nie zawsze (jak zauważa poprzednik) Z własnych obserwacji powiedzieć mogę, że malowano je przed wojną z Niemcami (1941). Mam w kolekcji wz. 36 z gwiazdą oraz wz. 39. Gwiazda powinna być ażurowa i mieć w środku sierp i młot.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.