Skocz do zawartości

ustawa o ochronie zabytków i ....

berthie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poczytajcie sobie
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030613/prawo/prawo_a_1.html
Szczególnie ciekawy jest ten fragment
Czynem karalnym aresztem jest np. ulubione zajęcie rzeszy hobbystów: poszukiwanie bez pozwolenia konserwatora ukrytych zabytków, np. na dawnych polach bitew"

pozdro
Napisano
panowie od tej pory na wyprawy bez pasków i sznurowadełek.. ale ze szczoteczka do zębów. a tak na powaznie to jest gdzieś na stronach in etrnetowych cała ustawa, bo moze jest to wyrwane zdanie z kontekstu o co sie modlę "
Napisano
No i dobrze, bo to jest normalne - miejsca, gdzie ginęli ludzie są de facto również cmentarzyskami - lubicie grzebać na cmentarzach ? na świecie jest tak, że pola bitew są rezerwatami historycznymi, i na takim terenie (np. we Francji) nawet za posiadanie wykrywacza na takim terenie - oznaczonym (np. w bagażniku) grozi jego konfiskatą, karą pieniężną a nawet więzieniem.
Napisano
A u mnie na takim cmentarzu" ludzie sadzą marchewkę i potem ją zjadam. Polska to przecież jedno wielkie pole bitwy. Chyba, że wyrugują rolników (na bezrobocie) posadzą piękny unijny" las, ogrodzą i będą odprawiać msze.
Przeczytałem, co tam piszą i dla mnie to jest wielki bubel legislacyjny. Należałoby oddać wszystko, co ma więcej niż 25 lat (np. pojazdy i inne maszyny) do muzeum. Jeśli ci udowodnią, że ten zabytek niszczeje, to ci to skonfiskują, a ciebie zamkną. W zasadzie nic starszego nie będzie można kolekcjonować. Wykrywacz trzeba będzie zakopać, lub oddać na złom, lub sprzedać za granicę.
Nic dziwnego, że co sprytniejsi pozbywają się kolekcji i wykrywek - sprzedałem i jestem czysty". Pozostanie jedynie kolekcjonowanie kopii (oby nie były za dobre). Komunizm był zły, ale to co teraz ma być, to jest horror.
Napisano
Witam!!!

Jak czytam takie rzeczy to mi sie żygać chce!!! Nigdy nie bylem taki dosadny. Ktos ma zegarek historyczny kupiony przez praprapradziadka ... do muzeum :)
Maszyna do szycia babci ... do muzeum :)
Komplet widelcy po babci ... do muzeum :)
Czapka dziadka ktory sluzyl w 15PP Wilkow" w 39 ... do muzeum :)
Oczywiscie bez zwrotu pieniedzy!!! Jakzeszby to???!!!

Jesli chodzi o pola bitew to J ma racje. Forteca gdziebys sie nie przeszedl z wykrywaczem to zawsze cos znajdziesz! Biedna luske ale zawsze! W Polsce nie ma takiego miejsca gdzie ziemia nie przesiaklaby krwia!!!
Owszem kolesi ktorzy kopia na wyznaczonych cmentarzach zamykac odrazu. Jednak pozostawmy miejsca bitew w spokoju bo za niedlugo żeby wykopac sobie drzowniczke na ryby trzeba sie bedzie pytac konserwatora zabytkow o zgode !!! :D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Zaraz, pole bitwy to nie miejsce potyczek, takich miejsc nie ma aż tak wiele, w sumie to chyba niewielka przyjemność co chwila wykopywać kości. Nb. ta ustawa daje szansę powstrzymać rozkopywanie i rozgrabianie np. Twierdzy Przemyśl.

A muzea powinny mieć prawo pierwokupu co ciekawszych fantów", oczywiście za godziwą zapłatę - zresztą, tak sie dzieje na rynku antykwarycznym, gdzie podobne prawo ma Biblioteka Narodowa i Jagiellońska.
Napisano
Po co kupować, jak można skonfiskować za niszczenie zabytku. Ja bym parę muzeów zamknął za przechowywanie eksponatów pod chmurką.
Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem jak wy ale ja jeszcze zadnego truposzka nie trafilem, a raczej moge wskazac gdzie lezy kilku rozwalonych niemiaszkow z okazji ze sie poddali a co do co chwilowego wykopywania kosci" odpowiedz pozostawie bez komentarza
Pozdrawiam
Michal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie