Skocz do zawartości

Józefów koło Kalisza

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Mam pytanko: Czy ktoś słyszał o walkach pancernych w styczniu 1945 roku niedaleko Józefowa koło Kalisza? Chciałbym skrzyknąć ludzi, którzy mają pojęcie o bezpiecznej eksploracji i zorganizować tam wyprawę. Proszę o informacje.

Mariusz
Napisano
Niestety nic nie słyszałem, ale jestem z Kalisza i jestem zainteresowany tą tematyką i mogę pomóc. Chętnie bym sprawdził ten temat. Jakbyś coś organizował daj znać.
Napisano
Niestety nic nie słyszałem, ale jestem z Kalisza i jestem zainteresowany tą tematyką i mogę pomóc. Chętnie bym sprawdził ten temat. Jakbyś coś organizował daj znać.
Napisano
Około 22-23 stycznia 1945 roku wycofująca się z linii Wisły jakaś tylna kolumna dywizji pancernej SS HG została w okolicach Kalisza (Józefów) rozbita. Jej część próbowała się przebić do Ostrowa, by w tamtejszych magazynach pancernych uzupełnić zapasy, ale okazało się, że Ostrów został juz zajęty przez wojska swieckie i oddziały AK (to bardzo rzadki przypadek wspólnej walki). Resztkę tej kolumny rozbito więc w okolicach Ostrowa. Czołowe oddziały przedarły się przez Krotoszyn, Rawicz, Leszno (po drodze w Rydzynie spaliwszy zamek królewski) i walczyły w ruchomym kotle w okolicach Góry Śl. i broniły twierdzy Głogów. To jeżeli chodzi o ogólniki. Wiem, gdzie jest podwozie od niemieckiego czołgu (to resztki po bitwie). Przydałyby sie jakieś niemieckie mapy operacyjne z tych rejonów. Rozmawiałem też z tubylcami. Temat interesujący.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Kierowałeś sie jakimiś mapami czy znalazłeś to podwozie przypadkiem. Wiesz od jakiego czołgu ono jest?
Napisano
Pierwszą informację znalazłem w jakiejś kaliskiej gazecie dawno temu. Zacząłem się tematem interesować. Natomiast o podwoziu dowiedziałem się od tubylców. Nie wiem co to za podwozie. W tym miejscu są bagna i małe wysepki. Na jednej z nich jest zarośnięte roślinnością podowzie.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Postaram się sprawdzić źródła kaliskie i dam znać jak coś będę wiedział. Jak będzies planował jakiś wypad to daj znać.
Pozdrowienia
Snayper

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie