Mariusz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 Witam,Mam pytanko: Czy ktoś słyszał o walkach pancernych w styczniu 1945 roku niedaleko Józefowa koło Kalisza? Chciałbym skrzyknąć ludzi, którzy mają pojęcie o bezpiecznej eksploracji i zorganizować tam wyprawę. Proszę o informacje.Mariusz
Gość Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 Niestety nic nie słyszałem, ale jestem z Kalisza i jestem zainteresowany tą tematyką i mogę pomóc. Chętnie bym sprawdził ten temat. Jakbyś coś organizował daj znać.
Gość Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 Niestety nic nie słyszałem, ale jestem z Kalisza i jestem zainteresowany tą tematyką i mogę pomóc. Chętnie bym sprawdził ten temat. Jakbyś coś organizował daj znać.
Mariusz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 Około 22-23 stycznia 1945 roku wycofująca się z linii Wisły jakaś tylna kolumna dywizji pancernej SS HG została w okolicach Kalisza (Józefów) rozbita. Jej część próbowała się przebić do Ostrowa, by w tamtejszych magazynach pancernych uzupełnić zapasy, ale okazało się, że Ostrów został juz zajęty przez wojska swieckie i oddziały AK (to bardzo rzadki przypadek wspólnej walki). Resztkę tej kolumny rozbito więc w okolicach Ostrowa. Czołowe oddziały przedarły się przez Krotoszyn, Rawicz, Leszno (po drodze w Rydzynie spaliwszy zamek królewski) i walczyły w ruchomym kotle w okolicach Góry Śl. i broniły twierdzy Głogów. To jeżeli chodzi o ogólniki. Wiem, gdzie jest podwozie od niemieckiego czołgu (to resztki po bitwie). Przydałyby sie jakieś niemieckie mapy operacyjne z tych rejonów. Rozmawiałem też z tubylcami. Temat interesujący. PozdrawiamMariusz
Gość Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Kierowałeś sie jakimiś mapami czy znalazłeś to podwozie przypadkiem. Wiesz od jakiego czołgu ono jest?
Mariusz Napisano 13 Czerwiec 2003 Autor Napisano 13 Czerwiec 2003 Pierwszą informację znalazłem w jakiejś kaliskiej gazecie dawno temu. Zacząłem się tematem interesować. Natomiast o podwoziu dowiedziałem się od tubylców. Nie wiem co to za podwozie. W tym miejscu są bagna i małe wysepki. Na jednej z nich jest zarośnięte roślinnością podowzie.PozdrawiamMariusz
Gość Napisano 13 Czerwiec 2003 Napisano 13 Czerwiec 2003 Postaram się sprawdzić źródła kaliskie i dam znać jak coś będę wiedział. Jak będzies planował jakiś wypad to daj znać.Pozdrowienia Snayper
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.