Skocz do zawartości

Do Grzesia

Gość Mecenas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Grzesio, chyba pomyliłeś trochę lotniska. Komety owszem, były testowane w Udetfeld(jak np. słynny CD+IO), ale to nie Udetfeld Tarnowitz. Udetfeld Tarnowitz to obecnie Mierzęcice. Konkretniej jest to obecnie część lotniska Katowice-Pyrzowice. Jeżeli były tam Komety, to na pewno nie te, o których myślisz, nie tyle ile podałeś. We wszystkich monografiach Kometa piszą o Udetfeld, ale nigdzie nie pojawie się drugi człon nazwy: Tarnowitz(przynajmniej ja się z tym nie spotkałem). Jest to chyba zbieżność nazw, nic więcej.
Napisano
Moja odpowiedź nie będzie tak precyzyjna, jak mogłaby być, bo zostawiłem wypisy z literatury w domu :-), ale w wielu monografiach, także polskich i także Kometów, Udretfeld jest jednoznacznie nazywany Mierzęcice, ja oparłem się na wykazie E-Stellen w German Aircraft of the Second World War Smitha & Kaya, gdzie E-Stelle Udetfeld jest zlokalizowana na Śląsku (nie pamiętam już, czy nawet nie Górnym, Słownik nazewnictwa krajoznawczego Tarnowitz nie wymienia, co sugeruje (o ile to nie przeoczenie), że przed 1939 nie znajdował się on w Rzeszy). O stacjonowaniu szkolnych jednostek Kometów m.in. w Szprotawie, Brzegu i na Udetfeld czytamy u W. Spaetego (czyli dowódcy Ekdo 16 i JG 400), o lokalizacji 13. i 14./EJG 2 na wschodzie w Udetfeld pisze H.Ziegler (czyli dowódca 14./EJG 2), nadmieniając o wycofaniu w obliczu nadciągającej Armii Czerwonej (Pęczkowski i Belcarz, jakkolwiek ich monografia jest BARDZO kiepska i nazywają ten dywizjon III/JG 400, nie wyjaśniając niestety jak III dywizjon mógł mieć 14. eskadrę, piszą że wycofanie to nastąpiło 12.01.45 przez Szprotawę), o lokalizacji V/EJG 2 w Szprotawie pisze też J.Dressel. Informacja o oblotach fabrycznych na Udetfeld, przeniesionych z Jesau (Jessau?) w Prusach Wschodnich, pochodzi od Spaetego (\Top Secret Bird\")i jest powtórzona przez Belcarza i Pęczkowskiego, jako że książka Spaetego stanowi źródło gdzieś z 80% podanych przez nich informacji historycznych. Dokładne cytaty mogę przesłać na priv. :-)
Napisano
A w ogóle, co Ci się tak nie podoba z Udetfeld w Mierzęcicach??? I skąd ta pewność, że to nie te samoloty i nie tyle?
Jedno jest dla mnie prawie pewne - \słynny\" Me 163AV10 (CD+IO) nie był testowany z rakietami R4M na Udetfeld, co najwyżej w Brandis lub Esperstaedt (Esperstedt?), Dressel datuje te testy na marzec 1945 (osobiście też wolę to późniejsze datowanie, biorąc pod uwagę kiedy zaczęto używać R4M) a wtedy Udetfeld od niemal dwóch miesięcy był w rękach sowieckich.
Powtórzę jeszcze raz - nazwa E-Stelle Udetfeld została wprowadzona aby uniknąć mylenia lotniska Tarnowitz z Tarnewitz. Uważasz więc, że zrobili sobie jeszcze jeden Udetfeld, żeby nie było za łatwo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie